Studie toont verband tussen kindermishandeling en fysieke gevolgen op latere leeftijd

| door Sjoerd Valkering

Kindermishandeling heeft blijvende effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge en de Universiteit Leiden, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Onderzoekers gebruikten MRI hersenscans, gezondheidsgegevens en persoonlijke geschiedenissen van ongeveer 21.000 volwassenen om de impact van kindermisbruik en emotionele verwaarlozing verwaarlozing te analyseren. Ze ontdekten dat dergelijke vroege negatieve ervaringen de kans op obesitas, ontsteking en trauma in de volwassenheid vergroten, wat op zijn beurt de hersenstructuur en gezondheid beïnvloedt.

De studie onthulde dat volwassenen die kindermishandeling hebben geleden hogere body mass indexen hebben en vaker traumatische ervaringen in de volwassenheid meemaken, wat correleert met disfunctie van het immuunsysteem. Deze disfunctie wordt toegeschreven aan de combinatie van obesitas en herhaalde blootstelling aan trauma.

MRI-scans van de hersenen van de deelnemers toonden aan dat veranderingen in hersendikte en -volume, geassocieerd met obesitas, ontsteking en trauma, kunnen worden teruggevoerd op kindermishandeling. Deze veranderingen suggereren fysieke schade aan hersencellen, wat hun functie zou kunnen beïnvloeden. Deze connectie benadrukt de diepgaande en blijvende impact van vroege nadelige ervaringen op de hersengezondheid.

Op zoek naar vroegtijdig voorspellen

Professor Ed Bullmore en zijn team in Cambridge licht toe: 'Nu we een beter begrip hebben van waarom kindermishandeling langetermijneffecten heeft, kunnen we mogelijk zoeken naar biomarkers -- biologische waarschuwingssignalen -- die aangeven of een individu een verhoogd risico loopt op aanhoudende problemen. Dit zou ons kunnen helpen om vroegtijdig diegenen te identificeren die het meest hulp nodig hebben, en hopelijk hen helpen deze keten van slechte gezondheid te doorbreken.'

Sofia Orellana, een PhD-student van de Department of Psychiatry and Darwin College, University of Cambridge, meldt dat het onderzoek een bevestiging is van wat men al vermoedde. 'We weten al enige tijd dat mensen die als kind misbruik of verwaarlozing hebben meegemaakt, lang in hun volwassenheid mentale gezondheidsproblemen kunnen blijven ervaren en dat hun ervaringen ook langdurige problemen voor de hersenen, het immuunsysteem en het metabole systeem kunnen veroorzaken, wat uiteindelijk de gezondheid van je hart of je neiging tot diabetes bijvoorbeeld beheerst. Wat niet duidelijk is geweest, is hoe al deze effecten elkaar beïnvloeden of versterken.'

Lees ook
Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen