Op deze manier verbeter je je emotioneel welzijn

| door Cassandra Oostrom

Het stimuleren van emotioneel welzijn gaat niet over het vermijden van emoties. Emoties zijn een normaal en noodzakelijk deel van het leven. Emotioneel welzijn komt van het verbeteren van emotioneel bewustzijn, emotieregulatie, en emotioneel herstel. En dat betekent dat het verhogen van emotioneel welbevinden heel goed mogelijk is. Psychology Today verzamelde enkele manieren om dat te doen:

1. Beoefen emotioneel bewustzijn

Emotioneel bewustzijn ontstaat vaak door aan zelfreflectie te doen: Wat voelen we? Waarom voelen we deze dingen? En, wat zou ons kunnen helpen om te stoppen met het voelen van deze dingen? Wanneer we ons niet bewust zijn van onze emoties, kunnen we ons bezighouden met gedrag dat ons emotionele welzijn schaadt. Maar als we meer aandacht besteden aan onze emoties, beginnen we te leren welke situaties, mensen of gedachten onze emoties beïnvloeden en als gevolg daarvan kunnen we acties ondernemen die ons helpen meer plezierige emoties te hebben.

2. Beoefen mindful accepteren

Mindfulness omvat emotioneel bewustzijn, maar het omvat ook emotionele acceptatie. Emotionele acceptatie is wanneer we emoties ervaren zonder te oordelen. Dit helpt de ontwikkeling van secundaire negatieve emoties te voorkomen. Als je je bijvoorbeeld schuldig voelt omdat je boos bent, dan is schuldgevoel een secundaire emotie. Acceptatie van onze negatieve emoties helpt voorkomen dat deze extra negatieve emoties opkomen. Om acceptatie te beoefenen, probeer je emoties te laten komen en gaan zonder ze als goed of slecht te bestempelen. Laat ze er gewoon zijn.

3. Richt je aandacht ergens anders op

Een andere strategie voor emotioneel welzijn bestaat erin je aandacht te verleggen van de slechte dingen naar de goede dingen. Bijvoorbeeld, als we ons richten op de slechtste dingen in ons leven of een situatie, kunnen we onze aandacht verleggen om ons te richten op de goede delen. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar onderzoek toont aan dat onszelf trainen om te focussen op neutrale dingen in plaats van bedreigende dingen angst kan verminderen.

Lees ook

4. Oefen herwaardering

Herwaardering is een emotie regulatie strategie waarbij een stressvolle situatie in een positiever licht wordt gezet. Als gevolg daarvan voelen we ons beter, en na verloop van tijd kunnen we een boost zien in emotioneel welbevinden. Je kunt oefenen met het herwaarderen van situaties door dingen op te noemen die goed zijn in verschillende situaties. Bijvoorbeeld, hoe is dit een kans om te groeien, wat heb je geleerd, en wat zijn de goede kanten? Herwaardering is een vaardigheid, dus hoe meer je het oefent, hoe makkelijker het kan worden.

5. Probeer emotionele distantie

Emotionele distantiëring houdt in dat je jezelf voorstelt als een vlieg op de muur wanneer je een moeilijke tijd doormaakt. Of, je kunt je voorstellen dat je uit de toekomst komt en terugkijkt op je huidige ik. Denk bijvoorbeeld na een ruzie met je partner na over hoe je je over een week, maand of jaar over deze ruzie zult voelen. Door gebruik te maken van emotionele distantiëring voelen we ons meestal niet helemaal zo slecht en kunnen we makkelijker herstellen van negatieve ervaringen, stelt een onderzoek uit 2015.

6. Gebruik je verbeelding

Wanneer we ons positieve dingen voorstellen, produceren onze hersenen vergelijkbare signalen alsof we die dingen in het echt meemaken. Daarom kan positieve verbeelding zo'n krachtig hulpmiddel zijn voor welzijn. In moeilijke tijden hebben we misschien niet veel positieve dingen om ons op te richten of aan te denken, maar door onze verbeelding te gebruiken, helpen we onze hersenen om toch positieve emoties te ervaren. Dus als je je slecht voelt, probeer je dan in te beelden dat je op een goede plek bent om meer positieve emoties te genereren.

7. Deel je positieve momenten

Door onze positieve momenten te delen, helpen we deze momenten om te groeien, uit te breiden, en langer te duren. Dus als er iets goeds met je gebeurt, laat het dan zien, vertel of deel je ervaring met iemand om wie je geeft. Stuur bijvoorbeeld een sms naar een vriend of bel hem op. Pas wel op dat je niet ‘opschept’. Als je bijvoorbeeld een promotie hebt gekregen, kun je zeggen: ‘Ik voel me vandaag zo goed over mijn carrière. Ik zou het graag willen vieren door je mee uit eten te nemen.’

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen