Maté: Het boek 'Het drama van het begaafde kind' deed mijn ogen openen

| door Sjoerd Valkering

Gabor Maté heeft in een podcast van Inside Serene gezegd dat het boek 'Het drama van het begaafde kind' van Alice Miller voor een omslag heeft gezorgd in zijn leven en in zijn denken. Tot die periode deed hij louter aan hard werken gecombineerd met eigenlijk veel verstopte angst en onzekerheid.

Pas vanaf dat moment, ergens begin veertig, is hij zich er van bewust geworden dat de effecten van de opvoeding heel groot zijn op het gedrag, de gevoelens en het denken van de volwassen mens. Hij realiseerde zich dat getraumatiseerde mensen nog steeds dagelijks geraakt worden door de blauwdruk uit hun opvoeding.

Gabor Maté

Maté, inmiddels bijna tachtig jaar oud, is een groot voorstander aan het de-traumatiseren van mensen middels de verwerking van hun jeugd. Hij vindt dat artsen in de geneeskunde hier veel te weinig aan doen en met verslavingen, eetstoornissen etc. alleen maar symptomen bestrijden. Ook is hij ervan overtuigd dat ziekten als kanker etc. als oorzaak stress hebben en er veel meer ziekten gerelateerd zijn aan stress dan dat doorgaans wordt aangenomen. De stress is dan weer veroorzaakt door de trauma's uit de jeugd.

Lees ook

Het drama van het begaafde kind

Het boek Het drama van het begaafde kind van Alice Miller was vernieuwend omdat het aangeeft dat de mate van hechting bepaalt of kinderen een trauma hebben ontwikkeld in hun jeugd. Dit stond radicaal tegen de ideeën van Sigmund Freud, die stelde dat de fantasie van kinderen het trauma veroorzaakt. Volgens Miller onderdrukken kinderen hun gevoelens omdat deze er niet mogen zijn en zo ontstaat een patroon waarbij ze dit compenseren met denken en intelligentie. Vandaar dat de titel van het boek deels is 'het begaafde kind'. Volgens Miller is het erkennen van deze vorm van kindermishandeling noodzakelijk voor genezing.

Lees ook

Podcast interview met Gabor Maté 

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen