Onderzoek UPF-voedsel: Is het echt zo ernstig als gesteld?

| door Sjoerd Valkering

Deze week kwam er een onderzoek uit waaruit blijkt dat Ultra Processed Food (UPF) kan leiden tot een hartaanval. Dit zit in veel eten en drinken en zou daarom veel mensen kunnen beinvloeden. De Telegraaf vroeg een expert hoe ernstig het onderzoek is en wat we nu moeten concluderen.

Voedingsdeskundige Marjanne Prins laat aan de krant weten dat ze geschrokken is van het onderzoek. 'Dit onderzoek laat duidelijk zien dat ultra bewerkt voedsel niet enkel slecht is vanwege het aantal calorieën en vetten, maar ook dat het tot hele nare dingen in je lichaam leidt. Dit is echt een groot maatschappelijk probleem, want we hebben nu al niet genoeg mensen in de zorg en die belasting kan door dit slechte eetpatroon alleen maar toenemen.'

Het ultra bewerkte voedsel bevat, doordat het kunstmatig is gefabriceerd, relatief meer calorieën, suiker, verzadigd vet en zout dan onbewerkt voedsel. Het gaat dan om bijvoorbeeld ijs, koekjes, zoete (zuivel)dranken, snoep, chocolade, gebak, pizza, gezoete ontbijtgranen, hartige snacks, chips en kant-en-klaarmaaltijden.

Hoe Ultra Processed Food vermijden?

Maar kunnen we er wel omheen? Prins benadrukt dat doorgaans 70 tot 80 procent van het voedsel in de supermarkt ultra bewerkt is. En bij aanbiedingen is het misschien wel 90 procent. Dit maakt het voor mensen erg moeilijk om aan te ontkomen.

Volgens de voedingsdeskundige is dit een kwalijke zaak. 'Als je een dieselauto hebt, gooi je daar toch ook geen benzine in?! Dat is in feite wat je doet met dit soort eten. De gezonde ingrediënten zijn eruit gehaald en de producten worden aangevuld met ongezonde smaakstoffen', treurt ze.

'Daarbij wordt het niet veel meer dan een snelle vulling en heb je weer snel honger. En daardoor ga je alleen maar meer eten. Tegelijkertijd krijg je te weinig substantieels binnen, waardoor de goede bacteriën in je maag- en darmstelsel niet aan de slag gaan. Dat kan uiteindelijk leiden tot ontstekingsreacties in de darmen. Op de lange termijn verniel je essentiële onderdelen van je lichaam', aldus Prins.

Lees ook
Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen