Zedenzaak Robert M. leidt tot zorgelijk seksueel afwijkend gedrag bij slachtoffers

| door Sjoerd Valkering

Een wetenschappelijke studie naar de slachtoffers van de bekende misbruiker Robert M. heeft geleid tot de conclusie dat deze slachtoffers 'seksueel afwijkend gedrag vertonen'. Het proefschrift heet The deepest wounds are the immeasurable ones van Vionna Tsang en is vorige week gepubliceerd. Robert M. was tot 2010 werkzaam bij het Amsterdamse kinderdagverblijf 't Hofnarretje.

Uiteindelijk kwam naar boven dat Robert M. 83 kinderen heeft misbruikt. Hij verklaarde tot in detail wat hij met ieder kind heeft gedaan. De kinderen zijn misbruikt op pre verbale leeftijd, nog voordat zij konden praten. Voor het onderzoek zijn vragenlijsten met ouders afgenomen. In een eerder onderzoek kwam al naar voren dat in de eerste maanden na het misbruik kinderen juist angst of uitdagend reageerden op lichamelijk contact.

Het nieuwe proefschrift maakt duidelijk dat misbruik op jonge leeftijd tot afwijkend seksueel gedrag op latere leeftijd kan resulteren. Ook weerlegt het dat sommige mensen denken dat kinderen geen herinneringen kunnen hebben aan pijnlijke dingen op jonge leeftijd. De promovendus noemt dit 'een wijdverbreide misvatting'.

De gemiddelde leeftijd bij aanvang van het misbruik door Robert M. was 17,8 maanden. Van de 45 kinderen die zijn onderzocht was in 37 gevallen het misbruik juridisch bewezen, bij acht gevallen gaat het 'om een sterk vermoeden' dat het kind is misbruikt.

Voor ouders is het volgens het onderzoek moeilijk om met de kinderen te praten over het misbruik. Meer dan de helft van de ouders heeft de kinderen globaal of gedetailleerd geïnformeerd over het misbruik. Sommige ouders denken dat het beter is om niks te zeggen 'omdat een kind' toch niks weet. Of een ouder is bang dat hij er spijt van krijgt, dan kan andersom niet gebeuren, als je niks zegt.

Niet vertellen kan tot problemen leiden

Over het algemeen maakt psychotherapie steeds meer de switch naar lichaamswerk voor het behandelen van psychotrauma. Dit omdat herinneringen zijn opgeslagen in het lichaam, precies zoals Tsang stelt in dit proefschrift. Ditzelfde komt voor bij seksueel misbruikte mensen, waarbij uiteindelijk associaties gaan leiden tot blokkades of angst. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een misbruikt kind op later leeftijd niet intiem durft te zijn met een partner, maar dat zij of hij niet weet waarom dit zo is. Als ouders haar of hem dan niks hebben verteld over een misbruik als die van Robert M., kan diegene dit ook niet snappen op latere leeftijd wat er aan de hand is. Het niet-vertellen wat er is gebeurd lijkt dan ook unfair richting de kinderen.

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen