Studie toont verband tussen ACE's bij moeders en depressie bij kinderen

| door Sjoerd Valkering

Schokkende jeugdervaringen (ACE's) bij moeders kunnen de mentale en fysieke gezondheid van hun kinderen beïnvloeden, zo melden onderzoekers. De studie, gepubliceerd in The Lancet Public Health en uitgevoerd door Universitätsmedizin Berlin, toont aan dat (emotionele) mishandeling tijdens de kindertijd van een moeder in verband wordt gebracht met een hoger risico op gezondheidsproblemen zoals astma, autisme en depressie bij de volgende generatie.

In de nieuw gepubliceerde studie toont een team van onderzoekers onder leiding van Dr. Claudia Buss, hoogleraar aan het Instituut voor Medische Psychologie aan de Charité, aan dat gezondheidsproblemen vaker voorkomen bij kinderen van moeders die zelf mishandeling hebben meegemaakt als kind. De onderzoekers definiëren mishandeling als fysiek, emotioneel of seksueel misbruik of verwaarlozing door een ouder of voogd, wat leidt tot fysieke of emotionele schade of de dreiging van schade aan een kind. Dit zijn de zogenaamde Adversity Childhood Experiences (ACE's), die kunnen leiden tot trauma.

De studie

Ze analyseerden gegevens van meer dan 4.300 Amerikaanse moeders en hun kinderen uit 21 langlopende cohorten. Moeders rapporteerden over hun jeugdervaringen en gaven informatie over gezondheidsdiagnoses bij hun biologische kinderen tot de leeftijd van 18 jaar, of deze informatie werd verzameld tijdens bezoeken die werden uitgevoerd als onderdeel van de studie. Deze waardevolle gegevens over twee generaties van dezelfde familie stelde onderzoekers in staat om betekenisvolle verbanden te identificeren.

Ze ontdekten dat kinderen van moeders die nadelige ervaringen rapporteerden een hoger risico hadden op astma, aandachtstekort-/hyperactiviteitsstoornis (ADHD) en autisme. Deze kinderen hebben ook een hogere aanwezigheid van symptomen en gedragingen die verband houden met depressie- en angststoornissen, die bekend staan als 'internaliserende' stoornissen. Dochters van moeders in deze groep lopen ook een hoger risico op obesitas dan hun zonen. 'Al deze verbanden zijn onafhankelijk van de vraag of de moeder dezelfde diagnose heeft,' legt Buss, de hoofdauteur van de studie, uit. 'Dat suggereert dat het risico op dat specifieke gezondheidsprobleem niet genetisch wordt overgedragen.'

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen