Een nieuwe klinische studie heeft aangetoond dat mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) de symptomen van depressie aanzienlijk kan verlichten bij mensen die na eerdere behandelingen nog steeds klachten ervaren. De bevindingen, gepubliceerd in Lancet Psychiatry, suggereren dat MBCT een nieuwe behandeloptie kan bieden voor mensen die weinig baat hebben gehad bij standaardtherapieën. Het onderzoek werd geleid door de University of Surrey en gefinancierd door het National Institute for Health and Care Research (NIHR), met ondersteuning van de Sussex Partnership NHS Foundation Trust.
In tegenstelling tot traditionele psychologische therapieën combineert MBCT mindfulnessmeditatie met principes uit de cognitieve gedragstherapie (CGT). Deze combinatie helpt mensen zich bewuster te worden van hun gedachten en gevoelens, zodat ze beter leren omgaan met negatieve stemmingen en stress. In plaats van emoties te onderdrukken, richt MBCT zich op het veranderen van de relatie tot deze gevoelens.
Aan het onderzoek namen meer dan 200 patiënten deel die eerder NHS Talking Therapies hadden gevolgd, maar nog steeds last hadden van depressie. De deelnemers werden verdeeld over twee groepen: één groep kreeg acht wekelijkse online groepssessies MBCT, terwijl de andere groep doorging met de gebruikelijke zorg. Zes maanden na de behandeling lieten de deelnemers die MBCT hadden gevolgd gemiddeld grotere verbeteringen in hun depressiesymptomen zien dan de controlegroep, met resultaten vergelijkbaar met die van antidepressiva.
Een belangrijk aspect van de studie is dat MBCT ook kosteneffectief bleek. De therapie kan worden aangeboden voor minder dan £100 per persoon en zou de Britse gezondheidsorganisatie NHS mogelijk geld kunnen besparen doordat patiënten minder beroep hoeven te doen op andere zorgdiensten. De onderzoekers hopen dat deze economische voordelen kunnen bijdragen aan een bredere invoering van MBCT binnen de NHS.
Clara Strauss, hoogleraar klinische psychologie aan de University of Sussex, licht toe: 'Voor kwetsbare mensen met een depressie is MBCT bijzonder behulpzaam om verschillende redenen. Het helpt mensen om negatieve, zelfkritische gedachten te herkennen als gedachten in plaats van als feiten, waardoor hun emotionele impact afneemt. Het helpt mensen om moeilijkheden meer te accepteren en vriendelijker voor zichzelf te zijn. MBCT helpt ook om te voorkomen dat mensen vast komen te zitten in hardnekkige, negatieve gedachtepatronen. Bemoedigend is dat onze studie laat zien dat MBCT zelfs kan werken bij mensen voor wie andere vormen van gesprekstherapie weinig effect hebben gehad.'
Lees het artikel op de mobiele website