Ruppert: 'Het is absoluut noodzakelijk dat we onszelf helemaal kennen'

| door Sjoerd Valkering

Franz Ruppert is een psycholoog uit Duitsland die gespecialiseerd is in psychotrauma. De professor pleit ervoor dat mensen zichzelf leren kennen om te voorkomen dat mensen zoveel lijden in hun leven dat hun psychotrauma wordt doorgegeven aan volgende generaties. Ruppert focust zich met name op de jeugd en de relatie met de ouders. De eerste twee levensjaren zijn cruciaal volgens Ruppert.

'Deze vorm van psychologie gaat tot de diepste grond voor zover mogelijk', begint Ruppert een interview met CEIRBalkan op YouTube dat in het voorjaar van 2022 is opgenomen. 'Het begint met de psyche in de beginjaren wanneer men zich ontwikkeld. Het is absoluut noodzakelijk dat we onszelf helemaal kennen. Er zijn zoveel raadsels in hoe we ons door het leven begeven. Het is bijna onmogelijk om te geloven hoe gek we kunnen zijn als mensen', beseft hij.

'We doen zoveel dingen die zo erg tegen iedere vorm van ethiek zijn of tegen de rede is. We vernietigen onszelf met regelmaat', treurt de Duitser, die op YouTube de maatschappij ook wel een getraumatiseerde society noemt. 'Het is noodzakelijk om onszelf te kennen om te voorkomen dat we onszelf vernietigen. Dat vind ik leuk om te doen', vervolgt de expert op het gebied van psychotrauma. 'Wij als mensen maken de wereld behoorlijk gek.'

Het onbewuste moet bewust worden

'Als we in de beginjaren van ons leven hebben geleden onder afwijzing of andere vormen van geweld, dan heeft dit zo'n grote impact op ons verdere leven en onze ontwikkeling dat de consequenties groot zijn. Hierdoor kunnen we zelfs 'gek' worden en anderen en onszelf beschadigen en pijn doen. Er is ook een logica, die ik heb gevonden, en dat is dat de slachtoffers van psychotrauma later ook daders worden van psychotrauma. Zij traumatiseren anderen en ook zichzelf. Hierom wil ik iedereen ook duidelijk maken wat de belangrijkheid is van de eerste jaren van iemands leven.'

Maar dat er dingen op onbewust niveau zijn aangeraakt in de eerste jaren, betekent niet dat het er niet is. 'Het betekent niet dat het daarom geen impact op je heeft', stelt Ruppert. 'Wat nodig is, is dat we dit wat in het onbewuste zit bewust gaan maken om te voorkomen dat we destructief gedrag gaan vertonen', vat de psycholoog zijn werkwijze in een simpele zin samen.

De drie secties van Ruppert

Ruppert splitst getraumatiseerde mensen op in drie 'persoonlijkheden': Het getraumatiseerde kind dat beschadigd is geraakt, de overlevingsmechanismen die daar aan zijn gerelateerd en het gezonde volwassen deel. Het doel van zijn therapie is om dit gezonde volwassen deel sterker te maken, zodat de overlevingsmechanismen niet meer nodig zijn en de pijn van het getraumatiseerde kind geheeld kan worden. Hij maakt in zijn therapie gebruik van familieopstellingen om bij het onbewuste en deze pijn uit te komen.

Het vervolg van de video - dit zijn de eerste 5 minuten - is hieronder te beluisteren.

Also read

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen