Noah had iets met dood, zijn ouders gashlighten hem, maar hij had gelijk

| door Sjoerd Valkering

In een podcast uit 2022 van Eggshell Transformations bespreken host Imi Lo en psychoanalist Galit Atlis de effecten van transgenerationeel trauma, afweermechanismen en kennis over dingen waar je niks van af weet.

Atlis heeft ook verschillende boeken geschreven en vertelt in het boek een verhaal over het kind Noah die tegen zijn ouders steeds begint over dingen met dood. Zijn ouders denken dat hij niet goed bij zijn hoofd is, ze gaslighten hem en zeggen min of meer: 'Doe niet zo gek'.

Later in de therapie blijkt dat het jongetje toch gelijk heeft. Uiteindelijk, zo vertelt Atlis, komt naar boven dat er een oudere broer was van Noah, waar hij niks van af wist, maar die was overleden op jonge leeftijd. Zo heeft de jonge Noah toch kennis meegekregen, zonder dat het hem daadwerkelijk is verteld. Dit komt vaker voor volgens Atlis.

Die verstopte kennis is vaak ook aanwezig bij mensen die een overleden broertje of zusje hebben gehad in de baarmoeder. Eigenlijk waren ze met z'n tweeën geboren, maar uiteindelijk heeft maar eentje het overleefd.

Psychotherapeut Ard Nieuwenbroek noemde het dit ook wel Elviskinderen, verwijzend naar Elvis Presley. Ook de zanger had te maken gehad met een overleden broertje in zijn familie en droeg dit familietrauma met zich mee in zijn leven.

Zoals bij het voorbeeld van Noah hierboven blijkt dat kinderen niet eens perse zelf als tweeling geboren hoeven te zijn en een broertje of zusje daarvan moeten missen om te voelen wat er is gebeurd. Dat kan ook als het al eerder heeft plaatsgevonden dan wanneer ze zelf leefden. Het vermoeden is dat ouders dan dit trauma op hun nieuwe kroost projecteren.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen