Onderzoekt legt verband tussen UPF en vroege tekenen Parkinson

| door Sjoerd Valkering

Mensen die veel ultra-bewerkt voedsel eten (UPF), zoals ontbijtgranen, koekjes en hotdogs, hebben vaker vroege tekenen van de ziekte van Parkinson dan mensen die weinig van dit soort producten consumeren. Dat blijkt uit een studie die op 7 mei 2025 online werd gepubliceerd in Neurology, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology. De studie toont enkel een verband aan; het bewijst niet dat bewerkt voedsel de oorzaak is van deze vroege symptomen.

De onderzoekers richtten zich op prodromale Parkinson, de allereerste fase waarin neurodegeneratie begint, maar waarin kenmerkende symptomen zoals tremoren en trage bewegingen nog ontbreken. Deze vroege signalen — zoals slaapstoornissen, depressieve klachten, reukverlies en constipatie — kunnen al jaren of zelfs decennia vóór de diagnose optreden.

Opzet studie

In totaal namen 42.853 mensen deel aan het onderzoek, met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar. Geen van hen had bij aanvang Parkinson. De deelnemers werden tot wel 26 jaar gevolgd. Gedurende die tijd ondergingen ze regelmatig medische controles, vulden ze gezondheidsvragenlijsten in en rapporteerden ze hun voedingspatroon via voedingsdagboeken die elke twee tot vier jaar werden bijgewerkt.

De onderzoekers keken naar diverse categorieën van ultra-bewerkt voedsel, zoals gezoete dranken, kant-en-klare snacks, sauzen en bewerkte vleeswaren. De deelnemers werden op basis van hun inname verdeeld in vijf groepen. Degenen die gemiddeld 11 of meer porties per dag aten, hadden 2,5 keer meer kans om minstens drie vroege symptomen van Parkinson te vertonen dan degenen die minder dan drie porties per dag consumeerden.

Hoewel het onderzoek beperkingen kent — zoals de zelfgerapporteerde voedselinname — wijst het volgens hoofdonderzoeker Xiang Gao op het belang van een gezond dieet voor hersengezondheid. 'Er komt steeds meer bewijs dat voeding invloed kan hebben op het ontstaan van Parkinson,' aldus Gao. 'Minder bewerkt voedsel eten en kiezen voor volwaardige producten zou een goede strategie kunnen zijn om het brein gezond te houden. Verdere studies zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen.'

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen