Het verschil tussen wel of geen emotionele verwaarlozing in een relatie

| door Sjoerd Valkering

Jonice Webb, expert op het gebied van emotionele verwaarlozing, legt in een video uit wat het verschil is tussen relaties waarin veel of weinig jeugdtrauma aanwezig is. Emotionele verwaarlozing ontstaat meestal in de jeugd en dragen mensen vaak met zich mee zonder dat ze het doorhebben.

Ze zijn niet goed in staat om hun gevoelens te omschrijven en erover te praten. Onbewust zoek je volgens John Bradshaw andere mensen op 'die op hetzelfde niveau' zitten. Dat wil zeggen dat de kans ook groot is dat als één iemand emotioneel verwaarloosd is er dan twee mensen in een relatie emotioneel zijn verwaarloosd in hun jeugd.

Emotionele verwaarlozing met je meedragen brengt grote problemen met zich mee in een relatie, zo legt Webb uit. 'Mensen die niet emotioneel verwaarloosd zijn, die voelen zich vaak niet eenzaam in hun relatie. Er is een gemak waarbij ze op elkaar kunnen steunen.'

Relatie niet diep genoeg

Dit in tegenstelling tot relaties waarbij beide partners emotioneel verwaarloosd zijn in hun jeugd. 'Ze voelen vaak een soort afstand tot hun partner. En vaak als je die partner dit ook vraagt, dan geldt voor hun hetzelfde.'

Dit komt omdat emoties op één of andere manier zijn uitgezet. Dat hebben ze al vanaf jongs af aan geleerd. Omdat gevoelens er vroeger niet mochten zijn, werden ze genoodzaakt om te overleven en hun gevoelens te onderdrukken. Mensen doen dit dan nog steeds (onbewust) op oudere leeftijd.

'Emoties zijn nodig om een relatie sterk te maken en diepgang te creëren in een relatie. Dus, zoals je ziet, conflicteert emotionele verwaarlozing hier mee. Daarom voel je je eenzaam in een relatie', legt Webb uit.

Ze hoort dan ook vaak dat als iemand een relatie aan gaat met iemand die emotioneel verwaarloosd is, dat de partner zich dan alleen voelt in de relatie, zelfs als de ander present is. Je kunt jezelf nog meer alleen voelen dan. Dit komt omdat je voelt dat er wat mist en dat heeft een effect op je.'

Een ander punt is dat degene zich vaak niet volledig gezien voelt. Ook dat is logisch, omdat als je niet al je biologische emoties laat zien, die ander je ook niet volledig kan zien. Ook dit leidt tot meer eenzame gevoelens.

Tot slot is het zo dat mensen die niet emotioneel verwaarloosd zijn makkelijker over gevoelens praten en zo de relatie onderhouden. Mensen met emotionele verwaarlozing mijden vaak gevoelens of blijven bij praktische dingen of feiten in gesprekken, waardoor de diepgang ontbreekt.

Bekijk de volledige video hieronder.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen