Gabor Maté moest naar de psychiater na kritiek op zijn interview met prins Harry

| door Sjoerd Valkering

Gabor Maté heeft eerder dit jaar een interview met prins Harry opgenomen, maar de kritiek die hij daar op heeft gekregen is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Dat zegt hij in een interview met de podcast 'The Diary of a CEO'.

De trauma-expert kreeg naar eigen zeggen een rekening uit zijn eigen kindertijd gepresenteerd. Onder andere de Daily Mail noemde hem een toxische trauma-expert na het interview met Harry. Ook op sociale media kreeg Maté ervan langs.

Openhartig zoals hij altijd is legt Maté uit wat er op psychologisch gebied gebeurde met hem. 'Ik was het niet eens met het format (dat er eerst een boek gekocht moest worden om het interview te kunnen kijken), maar luisterde niet naar mijn onderbuikgevoelens'. Dit is volgens Maté overigens al een trauma-wond, want volgens hem luisteren mensen die beschadigd zijn in hun jeugd minder goed naar hun 'gut feelings'.

Dus behalve dat hij het niet achter de betaalmuur had gewild, was de kritiek op het interview hard aangekomen bij Maté. 'Ik dacht dat ik op mijn leeftijd van 79 jaar wel beter zou weten, maar het raakte mij echt', zegt hij eerlijk. 'Ik was echt in een negatieve staat met mijn geest. Het is moeilijk om hulp te vragen in zo'n situatie, maar ik deed het en belde een vriend van mij die is psychiater.'

'Ik vertelde dat er slecht over mij werd gepraat in de media ', vervolgt Maté. Waarop zijn psychiater hem vroeg wat hem nu precies zo stoorde. 'Ik voelde me niet gezien', zei ik vervolgens. Daarna legde zijn psychiater uit dat hij dit gevoel vroeger vaker heeft gehad en dat dit bijna zijn leven kostte. Maar een kind onderdrukt dan zijn gevoelens om er niet door overweldigd te raken. 'Daarna viel er een last van me af en begreep ik het. Dit ging om oude gevoelens.'

Het voorbeeld van Maté maakt duidelijk dat zelfs voor iemand die een trauma-specialist is en al jaren over niks anders praat dan childhood trauma het nog steeds moeilijk is om te doorzien wanneer hij geraakt wordt op zijn oude wonden en niet. Ook toont het voorbeeld dat een derde persoon, in dit geval de psychiater, hem de spiegel voor kan leggen.

Bekijk hieronder het hele interview met Gabor Maté voor de podcast 'The Diary of a CEO'.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen