Waarom doodde 'Il Mostro di Foligno' twee kinderen?

| door Sjoerd Valkering

Begin jaren negentig werden er in het Italiaanse plaatsje Foligno, vlakbij Perugia, twee kinderen vermoord door Il Mostro di Foligno, oftewel het Monster van Foligno. De seriemoordenaar bleek Luigi Chiatti (1968), die uiteindelijk op 8 augustus 1993 werd gearresteerd voor het vermoorden van Simone Allegretti (4) en Lorenzo Paolucci (13).

Chiatti bekende in een fascinerende zitting de moorden en verklaarde ze ook met details. Hij kreeg dertig jaar gevangenis straf en zat die uit in de gevangenis van Spoleto. De vraag die rest en die wij op IndeSpiegel.nl vaker stellen, wat bracht de moordenaar zo ver om tot deze moorden te komen?

Chiatti heette Antonio Rossi en werd vlak na zijn geboorte weggedaan door zijn oorspronkelijke ouders. Zijn moeder, Marisa Rossi, deed hem weg omdat ze niet voor hem kon zorgen. Chiatti heeft vervolgens zes jaar in een weeshuis geleefd. Het afstaan van kinderen wordt voor het kind als dramatisch ervaren. Gabor Maté zegt niet voor niks dat kinderen narcisten zijn en 'alles persoonlijk nemen'. Dit is de eerste ACE die Chiatti op zijn naam heeft staan. Nog los van het feit wat er in de relatie met zijn vader is gebeurd wat niet bekend is.

Vervolgens wordt hij geadopteerd en krijgt hij de naam Luigi Chiatti. Maar, zijn rugzak bleek nog niet vol genoeg. Chiatti zou zijn misbruikt door een priester in zijn jongere jaren (tweede ACE). Ook de band met zijn nieuwe ouders blijkt niet optimaal. 'Zij doen hun best om een band op te bouwen, maar hij beschouwt ze als vreemden', wordt er in de Italiaanse documentaire van RAI gezegd.

'Zijn vader zei niet veel, maar zijn moeder probeerde wel met hem te knuffelen en voor hem te zorgen. 'De agressiviteit van het kind verandert vervolgens in verlegenheid en kalmte', zegt men verder in de docu over zijn jeugd. 'Hij wordt vervolgens een net kind, maar hij is niet in staat om relaties aan te gaan met andere mensen'. Oftewel, Chiatti was ontzettend eenzaam. Het wordt nog moeilijker voor hem als hij op volwassen leeftijd seksuele gevoelens krijgt voor kinderen.

Doktoren hadden op verzoek van de ouders wel vastgesteld dat hij een borderline-stoornis had. Uiteindelijk zorgen de trauma's uit zijn jeugd, zijn extreme eenzaamheid op volwassen leeftijd en zijn pedofiele gevoelens voor de eerste moord in 1992 op de vierjarige Simone en bijna een jaar later op de dertienjarige Paolucci. Allebei uitgevoerd in Foligno. Chiatti heeft de jonge Simone seksueel misbruikt, zo bekent hij in de rechtszaal. Als hij vervolgens het jongetje om zijn moeder ziet vragen en emotioneel begint te worden kan hij het niet aanzien en besluit hem met messteken om het leven te brengen.

Chiatti weer vrij? Of toch niet?

In principe mag Chiatti op vrije voeten en heeft hij inmiddels de dertig jaar gevangenis achter de rug. Maar hij moet wel 'veilig' geacht worden voor de maatschappij. Tot nu toe is dat nog niet zo gebleken. Chiatti is volgens experts nog niet toe aan de vrijheid. Waarschijnlijk staat Chiatti daar zelf voorlopig ook achter. 'Als ik weer naar buiten moet, dan ben ik bang om het nog een keer te doen', had hij tijdens zijn proces gezegd. Er zijn alleen maar verliezers in de zaak van Foligno.

Lees ook

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen