Online-Buddy programma helpt kinderen van gescheiden ouders met gevoelens van schuld

Online-Buddy programma helpt kinderen van gescheiden ouders met gevoelens van schuld

Een groot deel van de huwelijken eindigt in een scheiding. Dat is lastig voor beide partijen, maar het wordt al helemaal moeilijk als er ook kinderen in het spel zijn. De kinderen krijgen vaak te maken met schuldgevoelens, maar durven deze vervolgens niet goed te uiten. Daarvoor is stichting Villa Pinedo begonnen met het Online-Buddy programma en uit nieuw onderzoek blijkt dat het buddy systeem zijn vruchten af werpt.

Kinderen en jongeren met gescheiden ouders, kunnen beter met de scheiding omgaan als ze online erover praten met een jonge ervaringsdeskundige Buddy. De buddy is tussen de 18 en de 26 jaar en is hierdoor op een leeftijd waar de kinderen zich aan kunnen spiegelen. Hierdoor neemt hun schuldgevoel af, piekeren ze minder en zijn ze opener over hun gevoelens. Ook de buddy’s voelen zich betekenisvol door de gesprekken en vergeven hun ouders meer. Dit blijkt uit een effectstudie van de Universiteit Utrecht naar het Online-Buddy Programma van Villa Pinedo.

Online-Buddy programma 

Vijf jaar geleden startte stichting Villa Pinedo met het Online-Buddy programma vanuit de visie dat negatieve ervaringen en klachten om te zetten zijn in kracht. Veel kinderen die een scheiding van hun ouders meemaken, krijgen te maken met klachten. Ze zijn bijvoorbeeld veel boos of verdrietig of hebben zelfs het gevoel dat de scheiding door hun komt. Soms voelen ze zich ook gedwongen om partij te kiezen tussen de ouders, vooral als het een scheiding is waarbij de ouders niet vriendelijk uit elkaar gaan.

Kinderen kunnen dan baat bij hebben om te praten met mensen rondom dezelfde leeftijd die ook door een scheiding heen zijn gegaan. Daarom worden de kinderen aan jongeren gekoppeld in het Online-Buddy programma. De jongeren hebben zelf ook een scheiding meegemaakt van hun ouders en hebben dus ervaring op het gebied. De jongeren en de kinderen gaan met elkaar in gesprek via de chat en een professioneel team van psychologen en pedagogen monitoren de gesprekken. De regie ligt bij de jonge hulpvragers. Die bepalen zelf hoe vaak ze contact zoeken. Toestemming van hun ouders is niet nodig voor deelname aan het programma.

Onderzoek vooraf

Het plan op papier klinkt heel goed, maar wat precies de invloed van het buddy-programma was, was tot heden nog niet duidelijk. Daarom heeft het onderzoeksthema Dynamics of Youth van de Universiteit Utrecht vragenlijsten uitgezet onder 600 jonge buddy’s en 250 kinderen en jongeren uit gescheiden gezinnen.

Om te weten wat de invloed is van het Buddy Programma op het welzijn van kinderen met gescheiden ouders en de impact op de buddy’s zelf, heeft het onderzoeksthema Dynamics of Youth van de Universiteit Utrecht vragenlijsten uitgezet onder 600 jonge Buddy’s en 250 kinderen en jongeren uit gescheiden gezinnen.

Uit de vragenlijst kwam dat 42 procent geen contact heeft één van de ouders, meestal de vader. Rond de 68 procent van de ondervraagde kinderen geeft aan zich groot te houden. En 34 procent probeert hun ouders te ontzien. Ook vraagt 40 procent zich soms af of ze de scheiding hadden kunnen voorkomen en geeft aan zich schuldig te voelen, omdat ze bang zijn dat zij de scheiding hebben veroorzaakt.

Onderzoek achteraf

Om vervolgens te kijken wat de invloed was van het Buddy Programma voor deze groep, werd er na afloop van het programma, opnieuw een vragenlijst opgestuurd. Uit deze tweede vragenlijst kwam dat ruim 37 procent beter om kon gaan met de scheiding. En 25 procent voelt zich zekerder door de online chats en kan beter uiting geven aan eigen gevoelens. Ook was er een duidelijke afname van piekergedrag en schuldgevoel meetbaar. Ruim 68 procent wil het contact met hun Buddy graag voortzetten.

Villa Pinedo vindt wetenschappelijke toetsing van het Buddy Programma belangrijk. Volgens directeur en oprichter Marsha Pinedo is mede door de lockdown het aantal aanmeldingen van zowel Buddy’s als jonge hulpvragers flink gestegen.

(Foto: Pexels/cottonbro)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Blog | Waarschijnlijk moeten we allemaal meer relativeren, maar het is niet makkelijk

Onlangs had ik het er met mijn coach nog over dat ik bepaalde dingen te serieus neem. Dat is lastig, want het kan ervoor zorg...

Studie: Helft van psychische ziekten veroorzaakt in kindertijd

Een studie heeft de wijdverspreide impact van kindermishandeling en -verwaarlozing aangetoond, waarbij analyses suggereren da...

Schokkende cijfers over seksueel misbruik kinderen in de VS

Het is weliswaar een rapport uit 2020, maar er zijn veel wetenschappelijk studies voor geraadpleegd en de cijfers zijn eigenl...

Blog | Hoeveel emoties zitten er wel niet nog opgeslagen in onze lichamen?

Onlangs deed ik een sessie bij psychosomatische therapie waarbij er plotseling gevoelens naar voren kwamen van iets van elf j...

Hoe gaat het met Bram Bakker zijn ketogeen-dieet?

Bram Bakker besloot onlangs om over te stappen op een ketogeen-dieet. We zijn benieuwd hoe dit hem bevalt. In zijn eigen podc...

Lees meer