Inspiratie | 8 tips om rust te creëren in jouw piekerhoofd

Inspiratie | 8 tips om rust te creëren in jouw piekerhoofd

Naast dat ik een goede perfectionist ben, ben ik ook een goede piekeraar. Ik ben analytisch sterk en probeer veel vanuit de ratio te verklaren. Als ik iets niet weet, zal ik vaak eerst mijn cognitieve functies aanspreken, voordat ik iets anders ga doen en dat verzandt vaak in piekeren. In mijn geval vooral in het bedenken van talloze scenario’s om mezelf voor te bereiden op dat wat kan gaan komen. Ik beoordeel, veroordeel en ben in een strijd verwikkeld om mijn gedachten weg te stoppen. Oftewel: stress symptomen.

Ik voer lange dialogen met mijn innerlijke criticus die mij en mijn gedrag van commentaar voorziet. Mijn gedachten gaan met me aan de haal, zeker als ik moe ben en eigenlijk wil slapen. Dan loop ik echt cirkeltjes in mijn hoofd. Pff, vermoeiend hè?
Piekeren is ook een van de burn-out symptomen die ik eerder beschreef. Dus hoe ga je er mee om? Hoe creëer je rust in jouw hoofd? Ik heb verschillende dingen gedaan om mezelf te helpen mijn piekergedrag te doorbreken. Ben ik 'piekervrij'? Nee, helaas. Maar het wordt makkelijker om ze van een afstandje te observeren

Hier wat tips op een rijtje:

1. Ik ben niet de enige.
Wat mij vaak wat ruimte gaat is me realiseren dat ik niet de enige ben. Vriendinnen, collega’s, familieleden, iedereen heeft wel eens momenten waarin de gedachten cirkels draaien en we er moeilijk uit komen. Ik ben niet raar met mijn gedachtestroom. Het is ok, het hoort er bij.

2. Stop met vechten tegen je negatieve gedachten.
Vaak voelen we ons boos, gefrustreerd, verdrietig als we de negatieve gedachten ervaren en er niet los van kunnen komen. Stop met er tegen te vechten of er positieve gedachten tegen over te zetten. In plaats van het gesprek aan te gaan met je innerlijke criticus kun je het volgende doen. Geef hem of haar een naam. Geef aan Piet of Miep aan dat het prima is dat ze zoveel te melden heeft, maar dat het nu even niet uitkomt. Ik vraag de mijne, Cruella, vaak om een kop koffie te gaan zetten. Je visualiseert zo als het ware dat je gedachtestroom onderbroken wordt.

3. Geef het ruimte.
Geef dat waardoor je gedachten getriggerd worden ruimte. Wat maakt dat je zo vastloopt in je gedachten? Wat zit er onder? Wat voel je in je lijf? Ervaar je wellicht emoties als onzekerheid, spanning, frustratie? Stel jezelf NIET de vraag waar komt het vandaan. Want dan ga je weer naar je ratio. Ga gewoon eens even op de bank zitten, neem een kussen op schoot. En doe even helemaal niets. Sta alleen stil bij dat wat je lichaam aan sensaties heeft en wat je daarbij voelt. En zodra jouw Cruella weer mee wil doen, vraag je haar even weg te gaan.

Emoties kun je niet controleren, die komen wanneer ze er zijn, je kunt ze hoogstens tijdelijk onderdrukken. Geef dus ook die emoties de ruimte. Mijn vriend is het inmiddels wel gewend dat ik zo nu en dan mijn huilmomentjes heb, maar voorheen ging ik lekker brullen onder de douche.

4. Haal adem.
Ook hier helpt het om op je ademhaling te focussen. Leg een hand op je buik en adem naar je hand toe. Verleng je in- en uitademing rustig, tel de lengte van je ademhaling. Houd na een inademing een tijdje je adem vast en adem rustig weer uit. Het focussen op het tellen en je ademhaling helpt om even uit je hoofd te komen én om rustiger te worden.

5. Blijf in het nu.
Als we het moeilijk hebben, hebben we vaak de neiging om naar het verleden of de toekomst te kijken. Het verleden analyseren we en we bedenken wat in het verleden heeft geleid tot wat er nu is. Begrip is fijn, maar het verandert niets aan de gedachten. De toekomst plannen, daar hebben we invloed op. Maar we weten niet wat de toekomst ons brengt, dus eigenlijk is een schijn-invloed. Het nu is de enige tijd waar we wel invloed op hebben. Best fijn vind ik zelf. Ik stel mezelf dus altijd te vraag, wat kan ik nu doen om het voor mezelf makkelijker te maken. En dat doe ik dan ook.

6. Laat je raken.
Wat zou er van gelukkig zijn overblijven als we altijd maar gelukkig zouden zijn? Dat zou een bijzondere state of mind worden en volgens mij kan dat helemaal niet. Juist doordat ik mezelf gun om ongelukkig te zijn, voel ik des te gelukkig als er iets moois gebeurt. Ik laat me raken door wat mij overkomt en dat betekent soms dat ik een traantje wegpink of juist heel hard schaterlach in het openbaar.

7. Kom in actie.
Stilstaan bij wat je voelt en denkt is deel 1, nu is het tijd om er wat aan te doen. Vraag jezelf af wat je meer zou willen doen, zonder obstakels. Ik zou graag vaker mijn vriendinnen willen zien, meer naar yogales, meer quality time met mijn vriend, meer tijd nemen om te koken en vaker de natuur in willen. Allemaal dingen die mij gelukkig maken, energie geven en! uit mijn hoofd halen.

8. Maling aan anderen.
Persoonlijk heb ik heel weinig maling aan anderen en maak ik me onnodig druk over wat anderen van mij denken. Ik vul dingen in, doe aannames en laat me kwetsen.
Maar het mooie is, je kunt je alleen gekwetst voelen op dingen waar je gevoelig voor bent. Als iemand bij dom noemt of ik ben bang dat iemand mij dom of onkundig vindt, oef dan gaan de piekerradaren aan. Noemt iemand mij lelijk, dan kan ik daar beduidend meer maling aan hebben. Ken je eigen kwetsbaarheden en weet dat als je geraakt worden door iemand, dat daar iets pijn doet dat van jou is. De ander is niet kwetsend, jij voelt je gekwetst. Dus wat de ander vind is niet meer interessant. Wat wel interessant is, is wat jij voelt en daar kan jij zelf weer wat aan doen!

(Foto: Fotografie Miranda Lemmens, volg haar op instagram)

Lees meer over:
indespiegel stress symptomen

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Drie sterke en opvallende boeddhistische wijsheden met uitleg

Het boekje Boeddhistische wijsheden van Uitgevrij Verba bevat verschillende oneliners over het boeddhisme die erg krachtig ku...

Video | Levine: Geholpen door empathische getuige bij traumaverwerking

Peter Levine ligt volgens kenners 'voorop' als het gaat om trauma-behandeling. In deze video gaat hij verder in op zijn autob...

Blog | Vier redenen waarom vrouwen beter ontwikkeld zijn dan mannen

Als we kijken naar de evolutie dan zegt men vaak dat vrouwen momenteel 'aan het inhalen zijn'. Ze lopen achter op de arbeidsm...

Video | De theorie van Margaret Mahler over de ontwikkeling van het kind

In deze video wordt de theorie van de verschillende fasen van het ontwikkeling van het kind van Margaret Mahler uitgelegd. Ma...

Studie: Relatie patiënt-therapeut cruciaal bij therapie met psychedelica

Een nieuwe studie suggereert dat de relatie tussen therapeut en deelnemer cruciaal is bij het verminderen van depressie met p...

Lees meer