Boeddhisme | Wat is voor jou thuiskomen?

Boeddhisme | Wat is voor jou thuiskomen?

Thich Nath Hanh, een boeddhistische monnik, noemt het vaak thuiskomen. Dit betekent volgens hem dat je contact maak met je adem. Hij doet dit graag middels een loopmeditatie, waarbij je bij elke stap 'thuis komt'. 'Ik ben aangekomen, ik ben thuis', zegt hij er dan bij.

Het lijkt iets kinderachtigs, maar dat is het waarschijnlijk niet. Het is niet onlogisch dat hij voor de ademhaling kiest. Zolang je leeft, zal je adem halen. Dit is een zekerheid. Veel andere zekerheden zijn er niet in het leven. Wat dat betreft is zijn keuze voor het thuiskomen bij je ademhaling niet vreemd.

De focus op de ademhaling zorgt er verder voor dat je niet kan nadenken. Dit nadenken zorgt er op haar beurt weer voor dat je te veel in de toekomst of in het verleden gaat leven. 'Thay' wil dat mensen in het nu leven en daardoor minder lijden.

Veel mensen hebben een ander beeld bij thuiskomen. Dit kan een fysieke plek zijn, waar je echt woont, of contact met vrienden of vriendinnen, of je partner zijn, of je vader of je moeder, of een huisdier of andere vastigheden. Maar dat is het punt, dit is niet stabiel. Dit zijn veranderende omstandigheden. Alles is vergankelijk, zeggen ze in het boeddhisme altijd.

De ademhaling is vrij stabiel en los van gehechtheden. Het enige probleem is dat als je dood bent gegaan, je dit niet meer kan doen. Althans niet op dezelfde manier. Maar ook daar denken ze over na in het boeddhisme. 'Er is geen geboorte, noch een dood', wordt er ook wel onderwezen. Bij de nuchtere lezer schiet dit in het verkeerde keelgat.

Je zou er weleens stil bij kunnen staan, want als je het vraagstuk concreter zou bekijken. Wanneer ben je dan geboren? De meeste mensen zouden hun geboortedatum zeggen, maar daarvoor leefde je ook al in je moeders buik. Wanneer ben je dan precies geboren? Bij de geslachtsgemeenschap? En op welk moment dan? Zo kunnen we nog wel even door gaan. Het is niet eenvoudig.

Het thuiskomen is een interessant thema. Wat doe jij als je je slecht voelt? Waar ga jij heen? Zou het helpen als je eens, in plaats van naar objecten toe te trekken, naar je adem zal gaan en thuis zal komen zoals Nath Hanh dat suggereert? Wat zou er dan gebeuren? Het enige antwoord is, probeer het eens en ervaar het. (foto: Julie Ricard/Unsplash)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Studie: Helft van psychische ziekten veroorzaakt in kindertijd

Een studie heeft de wijdverspreide impact van kindermishandeling en -verwaarlozing aangetoond, waarbij analyses suggereren da...

Schokkende cijfers over seksueel misbruik kinderen in de VS

Het is weliswaar een rapport uit 2020, maar er zijn veel wetenschappelijk studies voor geraadpleegd en de cijfers zijn eigenl...

Blog | Hoeveel emoties zitten er wel niet nog opgeslagen in onze lichamen?

Onlangs deed ik een sessie bij psychosomatische therapie waarbij er plotseling gevoelens naar voren kwamen van iets van elf j...

Hoe gaat het met Bram Bakker zijn ketogeen-dieet?

Bram Bakker besloot onlangs om over te stappen op een ketogeen-dieet. We zijn benieuwd hoe dit hem bevalt. In zijn eigen podc...

Wat wordt er bedoeld met 'moral defense' van Fairbairn in de psychologie?

De 'moral defense' is een concept uit de objectrelatietheorie van de Schotse psychoanalyticus W. Ronald D. Fairbairn. Fairbai...

Lees meer