Psycholoog Taylor: 'We zijn als kind al verlicht' Psychologie

Psycholoog Taylor: 'We zijn als kind al verlicht'

Door Sjoerd Valkering 05 oktober 2020 | 12:04


De Engelse psycholoog Steve Taylor heeft cases van in zijn ogen verlichte mensen bestudeerd en concludeert dat er drie vormen van verlichting mogelijk zijn. Mensen kunnen natuurlijk verlicht zijn, ontwaken door door beoefening of in een hogere staat van zijn komen door plotselinge wendingen in hun leven. 

Taylor, die werkzaam is als psycholoog in Leeds, deed tien jaar onderzoek en beschreef zijn bevindingen in het boek The Leap (2017). 'Er zijn drie vormen waarbij ontwaking plaats kan vinden', concludeert de in boeddhisme en spiritualiteit geïnteresseerde Taylor (53).

De eerste groep is volgens hem natuurlijk verlicht. Die zijn, volgens hem, net zo geboren als iedereen maar verlicht gebleven. Het zijn vaak kunstenaars of poëten. Taylor noemt mensen als Vincent van Gogh, Claude Monet maar ook verpleegkundige en sociaal hervormer Florence Nightingale. Ze hebben geen interesse in hun ego, maar willen vooral anderen helpen. Dat is hun levensdoel.

De tweede groep zijn mensen die aan zichzelf werken, interesse hebben in bijvoorbeeld boeddhisme en mediteren en daardoor uiteindelijk ontwaken. Deze groep is volgens Taylor 'behoorlijk groeiende'. 'Soms proberen mensen dit wel te graag. Dan doen ze het met een rigide egoïstische inzet, maar je moet flexibel en ontspannen zijn om het te bereiken.'

De derde groep is op een bepaalde manier dramatisch. 'Er zijn veel mensen die door grote psychologische problemen gaan. Dit kan komen door depressie, verslavingen of bijvoorbeeld de diagnose van kanker. Hierdoor ontstaat een nieuw zelf. De diagnose van kanker kan zo'n grote klap zijn voor het ego, waardoor het omvalt. Voor veel mensen is dit 'een breakdown' zoals we dat noemen in de psychologie, maar voor anderen is het een 'rebirth', waarbij een nieuwe staat van zijn is ontstaan.'

Uit zijn onderzoek is gebleken dat voor die laatste stap wel acceptatie nodig is. Een man had bijvoorbeeld zijn kind en vrouw verloren in een korte periode. Dat was een grote klap. Maar toen hij kon accepteren dat dit was gebeurd kon hij door en ontwikkelde hij zich spiritueel gezien. Die acceptatie zag Taylor ook bij andere cases. Toch is verlichting ook weer niet iets bijzonders, het is 'normaal'. 'Verlichting is eigenlijk iets normaals. Ik geloof dat het de menselijke natuurlijke staat is. Dit hadden we al als kind, maar zijn we het gedurende de jaren verloren', aldus Taylor.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws