Onderzoek: Te veel zelfvertrouwen kan aanstekelijk werken Psychologie

Onderzoek: Te veel zelfvertrouwen kan aanstekelijk werken

Door Sjoerd Valkering 30 september 2020 | 15:16


Uit onderzoek is gebleken dat mensen met veel zelfvertrouwen snel andere mensen 'aansteken'. Joey Cheng, een assistent professor in de psychologie op de York University, legt uit: 'Als je in contact bent geweest met iemand met veel zelfvertrouwen, dan is de kans groter dat je jezelf ook overschat er na.'

Cheng werd met haar keuze voor het onderzoek getriggerd doordat ze verschillen in arrogantie zag bij mensen in verschillende sectoren. Bijvoorbeeld op Wall Street zijn mensen veel zelfverzekerder dan bijvoorbeeld leraren die voor de klas staan. Zij vroeg zich af hoe dat komt en vermoedde dat men elkaar opjutte.

Eerder onderzoek wees hier ook al op. Zo laat een onderzoek zien dat bankiers die langer in hun vak zitten hun hoge mate van zelfvertrouwen toeneemt naarmate ze langer actief zijn in de bankensector. 

Cheng liet in zijn onderzoek onder andere bescheidene mensen met zeer zelfverzekerde samenwerken en constateerde dat ze zichzelf hoger beoordeelden als ze met een overmoedig persoon hadden samen gewerkt. Ze concludeert: 'Deze bevindingen laten zien dat een deel van de overmoed  ontstaat door het sociale besmettingseffect. En dat zou bijvoorbeeld bij de zaak van Enron ertoe hebben geleid dat mensen twijfelachtige praktijken overnamen van anderen die bijdroegen aan de ondergang van het bedrijf ervan', citeert de BBC haar. (foto: Sammy-Williams/Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws