Mindful opvoeden voor ouders: 'Je erkent z’n bestaan' Psychologie

Mindful opvoeden voor ouders: 'Je erkent z’n bestaan'

Door Sjoerd Valkering 08 september 2020 | 16:51


Froukje Visser (36) was drie jaar geleden hoogzwanger toen ze haar eerste mindfulness training volgde. Ze merkte dat ze behoorlijk gestresst was en te veel dingen tegelijk deed. De training, mindful parenting, heeft haar rustiger gemaakt.

Ze kan nu 'meer' aandacht geven aan haar kinderen. 'Ik ben minder perfectionistisch. En heb nu veel meer echte aandacht voor mijn kinderen. Best confronterend om te ontdekken dat dat niet altijd zo was', zegt ze in de Leeuwarder Courant. 

Visser beseft dat dit vroeger weleens anders is geweest. 'Ik weet nog wel dat ze me eerder wel eens riepen of ik naar een trucje op de trampoline wilde kijken: ‘Mem, sjoch es hiel lang’. Dat betekende: heb even aandacht voor mij. Ze geven het zelf zo duidelijk aan, maar je moet het wel horen.''

In het verleden was ze met veel te veel dingen tegelijk bezig. 'Ik ging op de automatische piloot maar door en door. Ook als ik dacht dat ik ontspande, deed ik nog van alles tegelijk. Dan dronk ik een lekker kopje koffie op de bank, maar dan wel met én muziek én een tijdschrift én de telefoon.'

Tegenwoordig geeft Visser zelf mindfulness training en leerde mindful parenting bij Susan Bogels, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is nu niet meer zo bezig met het afwerken van to do-lijstjes in haar hoofd en kan makkelijker 'in het nu' leven.

Ook haar kinderen gaan profiteren van mindful parenting. 'Door een kind jouw volledige aandacht te geven, zeg je eigenlijk ‘jij mag er zijn’. Je erkent z’n bestaan. En het hoeft echt niet steeds een kwartier te duren. Een paar minuten bewust contact, elkaar ook even aankijken, is genoeg. En voor de duidelijkheid: dat is dus niet hetzelfde als voor het slapen gaan een boekje voorlezen en ondertussen in je hoofd met andere dingen bezig zijn.' (foto: Pixabay/RitaE)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws