Denys over coronacrisis: 'Ons gevoel van controle is exuberant hoog' Psychologie

Denys over coronacrisis: 'Ons gevoel van controle is exuberant hoog'

Door Sjoerd Valkering 28 augustus 2020 | 16:05


Psychiater en filosoof Damiaan Denys bespreekt bij Ad Verbrugge in De Nieuwe Wereld op YouTube wat er qua psychologie gebeurt bij de bevolking nu er een coronacrisis is ontstaan. Denys probeert de in zijn ogen krampachtige reacties te duiden.

'Men begrijpt het als een virologisch probleem. Dat is het naar mijn gevoel helemaal niet. Corona is natuurlijk een virus, maar het kabinet vraag een aanpassing van gedrag van een samenleving en het individu', zegt Denys in de uitzending.

De gevolgen van de maatregelen om het virus in te dammen zijn groot op het gebied van economie, sociologie en psychologie. 'Daar hebben virologen absoluut geen kaas van gegeten', stelt de hoogleraar, die vanaf het begin van de lockdowns kritisch is op het overheidsbeleid.

Dit ging Denys niet in de koude kleren zitten. Hij werd persoonlijk bedreigd door internet-haters. Denys had deze agressie, zoals hij het noemt, niet verwacht en werd zelfs op zijn privéadres benaderd. Hij betreurt het 'dat het intellectueel debat' niet eenvoudig te voeren is. 'Dit debat is zelfs nooit gevoerd'. Sinds de bedreigingen is hij wel voorzichtiger geworden met zijn uitspraken in de media.

De huidige reacties van de overheden en sommige burgers op het virus worden veroorzaakt door angst. En dat ontstaat weer door een gebrek een controle en zekerheid. 'Ons gevoel van controle is exuberant hoog. Dus je zou kunnen zeggen: het angstgevoel is nu niet zo groot omdat het virus zo gevaarlijk is, maar omdat onze behoefte, onze ideeën over controle zo extreem groot zijn.'

Denys over coronacrisis


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws