Opinie | Ik verstijf vaak bij andere mensen Psychologie

Opinie | Ik verstijf vaak bij andere mensen

Door Sjoerd Valkering 27 augustus 2020 | 15:54


Ik probeer er steeds meer op te letten, maar ik besef steeds vaker dat ik lichamelijk verander als ik in de buurt van andere mensen ben. Bij vrienden of familie valt het wel mee, maar als ik iemand niet zo goed ken dan is het effect best groot.

Ik merk dat ik niet zo ongeremd ben als ik in mijn hoofd ben of mij voor neem voordat ik iemand ontmoet. Daarnaast gebruik ik mijn handen om mij een soort van te verbergen. Plotseling heb ik mijn handen voor mij iets hoger, als ik aan een tafel zit.

Of ik raak mijn gezicht vaker aan. Dat is een onzeker gevoel wat vast wel meer mensen herkennen. Daarnaast zijn mijn schouders vaak gespannen en zwaarder, ze staan hoger dan normaal. Maar dit is moeilijker te voelen dan je handen.

Als ik sta dan merk ik ook vaak dat ik stijve billen krijg of ergens verstijf aan de achterkant. Dan kom ik bij het volgende punt, de verstijving. Ik durf me ook minder te bewegen. Je bevriest letterlijk.

Toen ik me dit onlangs realiseerde en probeerde te ontspannen, lukte dit me niet. Het effect van de angst was te groot. Ik ben bang dat ik te veel ruimte in neem of zoiets, daar ben ik nog niet niet helemaal achter. Mogelijk interessant voor een vervolgartikel op deze site.

Waarom ik focus op de lichamelijke effecten? Deze kan ik veranderen als ik naar mijn lichaam toe ga. En ik wil graag weten wat er lichamelijk gebeurt. De geestelijke verklaring van te veel aanpassen aan andere mensen weet ik wel. Ook dat er angst voor afwijzing aan ten grondslag ligt. 

Ik denk dat het makkelijker is om met de lichamelijke symptomen te werk te gaan. Onder andere door yoga te doen kan je leren om je lichaam meer te voelen en je lichaamsdelen meer te ontspannen, óók in aanwezigheid van anderen. Keep you posted! (foto: PublicDomainPictures/Pixabay)

 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws