Japanse stad voert verbod op 'smartphone-lopen' in Psychologie

Japanse stad voert verbod op 'smartphone-lopen' in

Door Sjoerd Valkering 19 augustus 2020 | 12:43


De Japanse stad Yamato City heeft een verbod ingevoerd op het lopen met je telefoon. Dit geldt voor openbare ruimtes als bijvoorbeeld het metrostation. Het idee erachter is dat het gevaarlijk kan zijn. Telefoon-zombies worden arukisumaho genoemd.

Het verbod is wel 'op zijn Japans', er worden geen boetes voor uitgedeeld. Japanners gaan uit van het principe van wa, wat harmonie betekent. Dit betekent dat de groep belangrijker is dan het individu. Daarom liep iedereen in Japan ook met een mondkapje op straat midden in de coronacrisis. 

Het tweede concept waar Japanners zich op baseren is meiwaku, dit betekent 'anderen tot last zijn'. Dr Yuko Watabe, klinisch psycholoog aan de Tokyo’s Temple University Japan Campus, verklaart aan de BBC hoe meiwaku een concept is dat het succes is achter recht dat bestaat zonder dat er boetes worden uitgedeeld.

'Ik denk dat kinderen en ouderen leren door zelf-monitor-systemen als modelleren en versterken in het contact met volwassenen en andere soortgenoten. Bijvoorbeeld, Japanse ouders vragen vaak aan hun kinderen dat ze moeten stoppen met hard praten in het openbaar en niet moeten rondrennen, omdat 'ze veel problemen bij anderen veroorzaken'', licht Watabe toe. 

Dit is gelijk een verschil met de Westerse wereld. 'Samenwerking wordt in stand gehouden door wederzijds toezicht in Japan, terwijl dit in Westerse landen door democratische juridische systemen wordt gehandhaafd. Het voorkomen van afwijzing door andere individuen is noodzakelijk om te overleven en succes te hebben als individu', aldus de psycholoog. 

De vraag is alleen of jongeren zich aan deze smartphone-regel gaan houden. Ze zijn vaak verslaafder en afhankelijker van de telefoon dan de oudere generatie. Yoichiro Tamada, 28, ziet het niet gebeuren. 'Ik verwacht niet dat jonge mensen, die afhankelijk zijn van hun mobiele telefoon, zich aan de regel gaan houden als er geen straf op staat. Ik zou dat persoonlijk niet doen.' (foto: Moritzklassen/Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws