Haring over vakantie: 'Geschikt om een zekere diepgang op te zoeken' Psychologie

Haring over vakantie: 'Geschikt om een zekere diepgang op te zoeken'

Door Sjoerd Valkering 13 juli 2020 | 15:05


Bas Haring denkt dat mensen over het algemeen dieper nadenken tijdens hun vakantie dan onder 'normale omstandigheden'. De wetenschapper betreurt dit ook wel weer. Hij zou willen zien dat mensen altijd bij hun leven stil staan. 

'Als mensen op vakantie gaan en de zon schijnt niet, hebben ze vaak geen idee wat ze moeten doen. Van pure ellende gaan ze soms dan maar midgetgolfen. Dat is voor mij eerder een teken dat je niet weet wat je met je leven aan moet, dan het vieren van onze existentie', begint de filosoof in een artikel van Trouw. 

'Vrije weken zijn wel erg geschikt om een zekere diepgang op te zoeken. Je breekt met de alledaagse rituelen, drukt even op de pauzeknop. Deze disruptie maakt vakantie een goed moment om te reflecteren op hoe je je leven leidt. Waarom doe je de dingen die je doet? Wat zou je graag anders zien?'

Haring zou alleen liever zien dat mensen dit ook doen als ze niet alleen maar met hun zwembroek of bikini op het strand zitten. 'Het is jammer dat we in het dagelijks leven daar vaak geen tijd voor maken, en er vakantie – of een lockdown – voor nodig hebben. Je kunt ook elke dag een uurtje eerder opstaan om over dit soort zaken na te denken. De tijd voor reflectie die sommigen in hun vakantie zoeken, is net zo goed in het dagelijks leven te vinden.'

Het idee dat mensen zichzelf vinden op vakantie is volgens hem ook overschat in onze samenleving. Je moet volgens Haring wel een hele cultuurschok ondergaan om een andere plek nuttig te maken. 'Ik vind sowieso dat het belang van reizen schromelijk wordt overdreven. Op een andere plek zijn is relevant, mits je merkt dat wat wij normaal vinden, ze ergens anders niet normaal vinden, en vice versa. Maar op een Franse camping of tijdens een gemiddelde backpack-reis ervaar je dat nauwelijks. Je merkt daar niet hoe ánders mensen zijn, maar hoe hetzelfde mensen zijn, want je komt terecht in een subcultuur', aldus Haring.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws