Onderzoekers: Mensen staan 's middags vaker op op kantoor Psychologie

Onderzoekers: Mensen staan 's middags vaker op op kantoor

Door Sjoerd Valkering 01 juli 2020 | 15:45


Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben onderzoek gedaan naar de frequentie van het opstaan én weer gaan zitten van mensen die op kantoor werken. Ze zijn van mening dat regelmatig opstaan gezonder is dan te veel onafgebroken zitten en hebben vastgesteld dat mensen 's middags meer opstaan dan 's ochtends.

Uit het onderzoek onder 150 mensen is gebleken dat werknemer 's middags onrustiger zijn. De wetenschappers waren ook geïnteresseerd in de reden waarom mensen dan opstaan 's middags. 'Veel mensen snappen niet direct wat er psychologisch is aan zitten. Maar elke keer dat je opstaat of gaat zitten is daar een bepaalde reden voor, bewust of onbewust. En die redenen willen wij weten', zegt psycholoog Pam ten Broeke tegen Accountancyvanmorgen.nl.

Te veel zitten kan leiden tot stress en depressie en op fysiek gebied hart- en vaatziekten, diabetes en kanker op gang zetten. De psychologen vermoeden dat mensen zich later op de dag moeilijker kunnen concentreren en daarom meer gaan lopen. Dit gedrag is 'gezond' omdat je dan meer beweegt. Dit leidt tot een lager ziekteverzuim. Later de dag gaan mensen wel vaak ongezonder gedrag vertonen door snacks te eten of minder animo te hebben voor sporten. 

Ten Broeke benadrukt tot slot wat het verschil is tussen dit onderzoek en andere onderzoeken naar dit onderwerp. 'We keken heel precies naar hoe snel mensen wisselden tussen zitten en staan. Mensen doen dat zo’n 100 keer per dag. Eerder onderzoek keek alleen naar het totaal aantal uren zitten en staan per dag, en deed eigenlijk maar weinig met al die wisselingen. Wij wilden deze wisselingen van houding juist allemaal apart te bekijken.' (foto: Pixabay/Free-photos)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws