Psychologen adviseren soms om alcohol helemaal niet te drinken Psychologie

Psychologen adviseren soms om alcohol helemaal niet te drinken

Door Sjoerd Valkering 29 juni 2020 | 15:11


Jaren geleden wezen onderzoeken nog uit dat een paar wijntjes per dag 'goed' zou zijn voor de volksgezondheid. Daar lijken met name psychologen op terug te komen. Zo adviseert het Trimbosinstituut ook om alcohol eigenlijk niet te nuttigen, zo blijkt uit dit rapport

GZ-psychologen zeggen dikwijls tegen patiënten om soms maar even helemaal geen alcohol meer te drinken. Het nuttigen zorgt in eerste instantie voor ontspanning. 'Alcohol is wat we noemen een stressor", zegt GZ-psycholoog Gijs Coppens van OpenUp.care tegen NU.nl. 'Het vermindert je hersenactiviteit. Hierdoor voel je je op korte termijn juist heel ontspannen. Je gaat er minder door piekeren en komt meer in het hier en nu.'

Maar na drie of vier drankjes vindt er een kentering plaats. 'Je verliest de controle en je productiviteit neemt af', zegt Coppens. Onderzoek van de Universiteit van Bath toont aan dat er een dag erna nog veel gebeurd. 'Mensen reageren trager, kunnen hun aandacht minder goed bij een taak houden en hebben een slechter korte- en langetermijngeheugen', schrijft onderzoeker Craig Gunn.

Een probleem is onder andere dat je mentale veerkracht structureel achteruit gaat als je dagelijks alcohol neemt. 'Dit ga je al merken wanneer je elke dag drie biertjes nuttigt', weet Coppens. Daarom adviseren sommige psychologen om alcohol soms helemaal niet te nemen als ze in therapie zijn. Dit verhoogt dan hun mentale veerkracht. 

De conclusie is volgens de GZ-psycholoog dat je alcohol op speciale momenten moet drinken. En niet elke dag. 'Vroeger werd gedacht dat het helemaal geen kwaad kon om twee wijntjes per dag te nemen. Daar komen we nu van terug', zegt hij duidelijk. 'Bijvoorbeeld op vrijdagmiddag wanneer je het weekend wil inluiden.' (foto: Concord90/Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws