Waarom zijn mensen brutaler op internet dan face-to-face? Psychologie

Waarom zijn mensen brutaler op internet dan face-to-face?

Door Sjoerd Valkering 08 juni 2020 | 16:45


Formule 1-coureur Max Verstappen noemt ze altijd de keyboardwarriors. 'Mensen met een grote mond die mij in mijn gezicht dit niet durven te zeggen', zo omschrijft de populaire Nederlandse F1-rijder deze groep mensen die hem online het leven zuur proberen te maken.

Hoogleraar psychologie Kees van den Bos van de Universiteit Utrecht probeert uit te leggen waarom er zo'n groot verschil tussen online en het echte leven is. 'Als wij face to face interacteren, dan stemmen we ons gedrag af op elkaar', begint hij zijn verklaring in gesprek met NU.nl.

Dit afstemmen wordt ook wel sociale coördinatie genoemd. 'Je zegt iets, je ziet dat het die ander raakt of kwaad maakt en je past je aan. Als de communicatie via de computer of telefoon gaat, dan is de ontvanger abstracter: het is niet meer een concreet mens van vlees en bloed.'

Nog een reden voor zulk gedrag

Techniekfilosoof Jan Bats van de Universiteit van Twente komt nog met een andere verklaring. Online is volgens hem ook een plek die we naar persoonlijke smaak inrichten, zoals bijvoorbeeld met social media gebeurt. 'Stel je nu voor dat iemand in jouw huis ineens agressieve opmerkingen gaat maken. Dan zeg je: 'je bent hier te gast, houd die taal voor je of ga weg.''

Het heeft er volgens Bats dan mee te maken dat je dan allebei 'in je vertrouwde omgeving' bent en daardoor beiden de grenzen strenger bewaakt. 'Diezelfde reactie hebben we als iemand in onze persoonlijke online ruimte iets zegt waarmee we het niet eens zijn. Alleen doet die andere partij die uitlatingen óók in de sfeer van zijn eigen ruimte. Kortom: jij voelt je aangevallen in je vertrouwde omgeving, maar die ander ervaart precies hetzelfde. Dat heeft invloed op hoe we dat gesprek verder aangaan en hoe we het ervaren.' (foto: mohammed_hasan/Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws