'Veel mannen laten zich nog de maat nemen door hun vrouw' Opvoeding

'Veel mannen laten zich nog de maat nemen door hun vrouw'

Door Sjoerd Valkering 22 juni 2020 | 16:15


Louis Tavecchio, emeritus-hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam en expert op het gebied van vaderschap, is van mening dat de vrouw te dominant is in een Nederlands gezin. Hij zou willen dat de vader nog meer voor zichzelf op komen.

'Nederland wordt ook wel een moederland genoemd', zegt hij tegen Trouw. 'Sociaal-psycholoog Geert Hofstede noemde ons veertig jaar geleden al een feminien land; hier heerst volgens hem een vrouwen- en moedercultuur. In het gezin is de vrouw lang de belangrijkste opvoeder geweest, en nog steeds wel.' 

De vrouw bepaalt veel in het gezin. Volgens Tavecchio te veel. 'Veel mannen laten zich nog de maat nemen door hun vrouw', laat hij weten aan het dagblad. 'Ze zijn beducht voor het oordeel van de 'deskundige in het gezin''. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont is het daar mee eens en vindt dat de vrouw open moet staat voor meer inbreng van de man. 'Het ziet er misschien even onhandig uit, maar laat het maar gebeuren.'

Mannen laten zich vaak de maat nemen door de vrouw als ze thuis komen van hun werk. Ze gedragen zich dan als een soort van kind en doen maar wat de vrouw zegt. 'De man heeft een onderdanige positie op het gebied van huishouding en opvoeding. Het is een beetje de kind-man. Moet hij de was doen, probeert hij een onderbroek over zijn hoofd te trekken', wijst Pont op enkele reclames.

Hij wijst dan onder andere op de Jumbo-reclames, waar acteur Frank Lammers de onderdanige speelt in het gezin. 'Denk bijvoorbeeld aan acteur Frank Lammers in de supermarktreclame; hij is de goedmoedige sul, die onder het juk van zijn vrouw probeert uit te komen', constateert Pont. 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws