'Helft minder vlees eten moet biodiversiteit kunnen redden' Natuur

'Helft minder vlees eten moet biodiversiteit kunnen redden'

Door Sjoerd Valkering 14 september 2020 | 14:35


Wetenschappers hebben in Nature een stuk gepubliceerd waarin staat hoe de biodiversiteit behouden kan blijven in de wereld. Als mensen 50 procent minder vlees en 50 procent minder voedsel aan verspillen moet dat genoeg zijn.

Ze baseren zich op rekenmodellen om het verlies van biodiversiteit de komende 30 jaar tegen te gaan. Het onderzoek is uitgevoerd door een consortium van het International Institute for Applied Systems Analysis, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Wageningen Economic Research. 

Een nadeel van het onderzoek is dat het alleen focust op habitatverlies als gevolg van landgebruik, terwijl andere factoren die de biodiversiteit eveneens beïnvloeden niet zijn meegenomen in het onderzoek. Het gaat dan om bijvoorbeeld klimaatverandering en vervuiling. 

'Dit onderzoek concentreert zich inderdaad 100 procent op habitatverlies', zegt Aafke Schipper, vanuit het PBL als mede-auteur betrokken tegen het NRC. 'Het meenemen van andere bedreigingen was niet voor alle modellen haalbaar. Bovendien is verlies van leefgebied momenteel de grootste bedreiging voor biodiversiteit op het land.'

In mei 2019 maakten onderzoekers van de IPBES (het wetenschappelijk biodiversiteitspanel van de Verenigde Naties) openbaar dat de biodiversiteit in een recordtempo achteruit gaat. Eén miljoen van de ruim acht miljoen soorten dieren en planten worden in hun voortbestaan bedreigd was de conclusie ruim een jaar geleden. Daarnaast worden driekwart van de natuurgebieden op het land door mensen aangetast. (foto: RitaE/Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws