Kunstmatig koraal moet echte koraal weer doen herleven Natuur

Kunstmatig koraal moet echte koraal weer doen herleven

Door Sjoerd Valkering 11 september 2020 | 11:34


Wereldwijd zorgt de afname van koraal voor grote problemen bij de zeedieren. De toename van de temperaturen zorgt ervoor dat koraal afsterft, waardoor de dieren geen voeding meer uit het koraal kunnen halen.  

Mogelijk zorgt kunstmatig koraal voor een oplossing. Bij het Caribische eiland Saba wordt getest met kunstmatig koraal, genaamd Moreef, ofwel Modular Restoration Reef. Dit Moreef is beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, waaronder orkanen.

De bedoeling is dat er echt koraal gaat groeien op het nepkoraal. Alwin Hylkema, hoogleraar Aquacultuur en Visserij bij Van Hall Larenstein geeft bij BNR tekst en uitleg: 'Het is speciaal omdat je het onder water aan elkaar kunt koppelen. Op die manier bouw je een groot en complex artificieel rif.'

Koraal

Koraal is een verzamelnaam voor zeediertjes die maar een paar millimeter groot zijn. De poliepen leven in kolonies en daarmee vormen ze weer een koraalrif. De hoeveelheid koraal wordt wereldwijd bedreigd. Door verzuring en opwarming verbleekt het koraal, waardoor het uiteindelijk afsterft. Sommige schattingen verwachten dat binnen 50 jaar tot 70 procent van het koraal kan verdwijnen. (foto: Moreef FB)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws