'Zonder brandnetels zijn er geen rupsen' Natuur

'Zonder brandnetels zijn er geen rupsen'

Door Sjoerd Valkering 01 juli 2020 | 13:02


Duurzaamheidsadviseur en plantenexpert Willemien Troelstra (51) schrijft soms in de Rotterdamse wijk Oude Noorden met stoepkrijt de namen van het onkruid op de tegels. Ze wil graag dat de kennis van onkruid toeneemt en dat men het soms wat vaker laat staan in plaats van altijd weg te willen werken.  

De trend is komen overwaaien uit Frankrijk waar men het Sauvages de ma rue noemt, vervolgens terecht is gekomen in Engeland waar het More then weeds heet en nu ook in Nederland zichtbaar is in onder andere de steden Leiden, Rotterdam, Almere en Amersfoort.

Paul Kessler, prefect van de Leidse Hortus Botanicus, ziet het nut van het werk van Troelstra. Hij noemt het 'plantenblindheid': Het niet (h)erkennen van planten en hun functie. 'Een naam is het startpunt voor waardering. Als je niet weet hoe een plant heet, kun je er ook niet achter komen dat zij mooie bloemen krijgt in de zomer, een medicinale werking heeft of om een andere reden bijzonder is', zegt hij tegen NRC Handelsblad

Meer functies van planten

De acht tot negenhonderd verschillende plantensoorten hebben allemaal een rol in de voedselketen en biodiversiteit. Kessler: 'Als je geen planten hebt die zaden afgeven, heb je geen musjes die zaadjes eten. Zonder brandnetels zijn er geen rupsen die daarop leven en uitgroeien tot vlinders.' 

De planten hebben nog twee andere functies. In steden zorgen ze voor verkoeling en ze kunnen overtollig regenwater afvoeren. Planten nemen energie uit de lucht op en verdampen water. 'Elk plantje helpt hierbij: van een vroegeling die nog geen centimeter groot is tot een twee meter hoge stokroos'. Daarnaast loopt regenwater veel makkelijker weg via planten dan via asfalt of steen. (foto: Rudolphous/Wiki Commons)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws