'Veel mensen die chronisch piekeren hebben moeite met assertiviteit' Lifestyle

'Veel mensen die chronisch piekeren hebben moeite met assertiviteit'

Door Sjoerd Valkering 15 mei 2020 | 12:32


Psycholoog Bart Verkuil heeft een nieuw boek over piekeren uitgegeven. Verkuil doet drie dagen in de week universitair onderzoek naar piekeren in Leiden en heeft deze week het boek De Gelukkige Piekeraar uitgegeven.

Volgens Verkuil zijn er twee soorten piekeren, een reëel en een irreële. De eerste is nuttig, bijvoorbeeld als je nu dreigt je bedrijf te verliezen, dan moet je daar over nadenken. Maar de tweede is dat mensen gaan nadenken over dingen waar ze geen controle over hebben en dat het in cirkeltjes blijft doorgaan. Je geeft je dan machteloos over aan de situatie.

Acceptatie is een belangrijk punt volgens de psycholoog. 'Van sommige dingen moet je accepteren dat je er geen controle over hebt. Rondjes draaien ontstaat wanneer je een doel nastreeft dat eigenlijk niet haalbaar is. En dan blijft die alarmbel de hele tijd afgaan. Als je door de quarantaine even niemand kunt zien bijvoorbeeld, ligt het voorkomen van eenzaamheid buiten je cirkel van invloed. Dan kan het nodig zijn om dat tijdelijk te accepteren.'

Het lukt hem om de groep mensen die vaak piekeren enigszins te definiëren. 'Mensen die chronisch piekeren, zijn vaak mensen die niet toekomen aan het stellen van concrete vragen. Zo van: hoe groot zijn mijn kansen voor die promotie eigenlijk? Als jij moeite hebt om je wensen en gedachten te bespreken met anderen, loop je grotere kans op piekeren. Veel mensen die chronisch piekeren hebben ook moeite met assertiviteit. Dan is het risico groot dat je in cirkeltjes gaat denken.'

Tot slot heeft hij nog tips voor de grage piekeraars. Deze mensen zouden vaker moeten stilstaan bij het piekeren dat ze doen. Het is een kwestie van serieus bezig zijn met piekeren. 'Je moet je afvragen: waarom gaat dat molentje nou de hele tijd aan? En dan proberen je gedachten concreet te maken: wat is het probleem, hoe definieer je dat, wat kun jij eraan doen. En ook: wat kun jij er niet aan doen', aldus Verkuil in het NRC Handelsblad. (foto: jstarj/Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws