Krater in Rusland wordt steeds groter door dooien permafrost Klimaat

Krater in Rusland wordt steeds groter door dooien permafrost

Door Sjoerd Valkering 12 oktober 2020 | 13:05


De Batagaika-krater is de grootste krater ter wereld die door klimaatverandering is ontstaan. De verwachting is dat deze krater, die in Rusland ligt, alleen maar groter zal worden. Dat vermoeden experts.

De opwarming van de aarde zorgt voor de ontdooiing van Arctische permafrost. Deze permafrost is bevroren koolstof. Het zinken van de ontdooide grond heeft in de jaren zestig in Oost-Siberië voor deze krater gezorgd. 

De krater is nu, zestig jaar later, honderd meter diep en heeft een lengte van een kilometer. Wetenschappers vinden in de krater bijzondere fossielen van vroeger. Het geeft ons een beeld van hoe de wereld er vroeg uit zag. 

Echter, de snelheid waarmee de krater groter wordt baart onderzoekers zorgen. Bij het proces van het ontdooien van de permafrost komt methaan vrij. Dit leidt tot nog meer opwarming en ontdooiing van permafrost. 

Dat het klimaat reageert is verder duidelijk in Siberië. In het voorjaar was het bijzonder warm, waarbij het in mei wel tien graden warmer was dan normaal. In de zomer werden er een recordtemperatuur behaald van 38 graden, zo blijkt uit cijfers van Copernicus. 

Kenner concluderen dat nu men weet dat dooiende permafrost voor meer uitstoot zorgt, dat de transitie van fossiele brandstoffen naar meer duurzame sneller zal moeten plaatsvinden dan waar bijvoorbeeld het Intergovernmental Panel on Climate Change, dat inschat hoe snel deze transitie plaats moet vinden, rekening mee had gehouden. De ontdooiing van permafrost zou de opwarming van de aarde door de mens met tien procent kunnen versterken. (foto: NASA)

 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws