Verdwijnende zeewier zorgt voor problemen in Japanse wateren Klimaat

Verdwijnende zeewier zorgt voor problemen in Japanse wateren

Door Sjoerd Valkering 21 augustus 2020 | 15:52


Door stijgende watertemperaturen lukt het zeewier niet om te overleven in Baai van Tokio. Dit heeft grote consequenties voor de ecologie. In plaats van zeewier groeit er nu koraal, dat normaliter alleen in tropische gebieden voorkomt.

Door opwarming van de aarde en een warme stroming genaamd Kuroshio heeft het zeewier het moeilijker. Normaliter kwam Kuroshio niet zo ver in het noorden, maar tegenwoordig zwerft de stroming verder met destructieve gevolgen voor sommige vissen die afhankelijk zijn van het zeewier.

Er wordt tien procent minder vis gevangen in vergelijking met vijf jaar geleden. Daarnaast zwemmen er ook andere vissen dan de seizoenvissen van vroeger: De koraalduivel, clownvis en de langneuzige havikvis. 

Volgens Naoki Kumagai, specialist in kustecologie en opwarming van de aarde aan de National Institute for Environmental Studies in Tsukuba bij Tokio, is het koraal de afgelopen dertig jaar met 250 kilometer naar het noorden gedreven. 'Dit gebeurt niet alleen in de Baai van Tokio', benadrukt hij in gesprek met The Guardian. 'Kelp wordt in andere gebieden ook vervangen door koraal en de voornaamste reden is de stijging in zee-temperatuur.'

Uiteindelijk zal heel Japan last hebben van deze trend, zo voorspelt Kamagai. 'Dit betekent een toename van het aantal tropische vissen. Die zullen een groot effect hebben op de Japanse visindustrie', voorziet de wetenschapper. 

Als de temperaturen nog verder gaan oplopen in de nabije toekomst, dan zal ook het koraal het niet gaan overleven. Ze zullen gaan verbleken (coral bleaching, red.) en uiteindelijk afsterven. Dit gebeurt al in tropische gebieden zoals het Groot Barrièrerif in Australië, het grootste koraalrif ter wereld. (Foto: Benpixabay/Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws