Zelfreflectie | 10 vragen voor meer inzicht in mijzelf en mijn leven Indespiegel

Zelfreflectie | 10 vragen voor meer inzicht in mijzelf en mijn leven

Door Janneke den Hartogh 25 juli 2019 | 18:00


Voor kerst kreeg ik van mijn lief het boek Volgens Proust van Henk Steenhuis met 61 vragen van Marcel Proust die meer inzicht geven in je leven en waardoor je jezelf beter leert kennen. Er zit een logische opbouw in de vragen die je helpen om steeds meer diepgang te vinden in je antwoorden. Omdat ik er zo veel plezier en wijsheid uithaalde besloot ik om tien vragen voor mijzelf te formuleren. De vragen die ik bedacht, zijn vragen die voor mij belangrijk zijn, die mij inzicht hebben gegeven en dat nog steeds doen.

1. Waar ben ik dankbaar voor?
Op momenten dat ik mij minder goed voel stel ik deze vraag zelfs dagelijks en schrijf ik het op in een boekje. Het helpt me om te relativeren en om te voelen.

2. Wat vind ik mooi aan mijzelf?
Als gezonde vrouw heb ik mijn onzekerheden over mijn karakter en mijn uiterlijk. Maar wat zijn nu echt kwaliteiten in mij waar ik trots op ben en wat vind ik uiterlijk mooi aan mijzelf?

3. Welke situaties vind ik spannend en ga ik misschien wel uit de weg?
Het helpt mij om af en toe stil te staan bij wat ik mogelijk vermijd in het leven. Wat ga ik uit de weg? Wat laat ik? En waardoor komt dit? Vind ik het spannend, moeilijk, is het te groot, wil ik het wel? Stel ik het uit? Durf ik het aan? 

4. Wat zijn mijn overtuigingen en mijn patronen?
Stil staan bij mijn normen en waarden en overtuigingen helpt mij om inzicht te krijgen in waarom ik dingen doe. Het geeft inzicht in mijn waarheid en mijn perspectief en geeft ruimte om ook het perspectief van de ander te zien. Omdat ik bepaalde overtuigingen heb, bijvoorbeeld 'ik moet het goed doen en hard werken' ontstaat perfectionisme en controleren als patroon. Ofwel hoe ga ik om met tegenslag en is dat wenselijk gedrag? Wat doe ik als ik het moeilijk heb?

5. Welke rollen vervul ik in het leven en ben ik hier tevreden over?
Ik ben onder andere dochter, partner, vriendin, collega, buurvrouw en zus. Hoe vervul ik deze rol, hoe verhoud ik me tot de ander? Wat vind ik daarvan? Is dat goed of wil ik dat anders? Wie ben ik bij die ander en ben ik mezelf?

6. Wie zijn de mensen in mijn leven en wat levert het contact met hen mij op?
Belemmeren mensen mij of stimuleren ze mij juist om te groeien of om mezelf te zijn? Maken ze me gelukkig of juist ongelukkig? Voel ik me kleiner, groter of gelijkwaardig? Voel ik echt contact en echte verbinding? En is er voldoende wederkerigheid in dit contact? Heb ik ergens twijfels bij of over?

7. Wat zijn mijn dromen en diepste verlangens? En wat mogen dromen blijven en wat wil ik realiseren?
Ik vind het heerlijk om te dromen, maar soms is het goed om daar ook even bij te blijven. Een beroemde zangeres hoef ik niet meer te worden, maar ik kan er nog wel van dromen. De boerderij met een groot gezin is wel iets dat ik kan en wil realiseren. Net zoals mijn eigen coachpraktijk en meer zelfbewustzijn. 

8. Waar schaam ik mezelf voor?
Schaamte is iets dat we allemaal wel eens voelen en wat behoorlijk slopend kan zijn. Vroeger schaamde ik me voor mijn emoties, nu schaam ik me nog als ik fouten maak. Dit komt ook voort uit mijn overtuiging dat ik alles goed moet doen. Door te weten waar je je voor schaamt, kun je achter overtuigingen en patronen komen.

9. Wanneer ben ik het allergelukkigst?
Wat zijn momenten in mijn leven dat ik me blij, tevreden, gelukkig, vrolijk en positief voel? Wanneer voel ik dat, waardoor en met wie? Wat doe ik dat mij energie geeft en kan ik dat vaker doen?

10. Wat zou je je jongere ik adviseren? En wat neem je daarvan mee naar je toekomstige ik?
Ik zou mijn jongere ik adviseren om veel meer rust te nemen om dingen te doen. Om te vertragen en meer gefocust te zijn. Ik zou zeggen 'het hoeft niet nu'. Het helpt mij om in het hier en nu wat vaker een pas op de plaats te maken. Mijn oudere ik zal hier alleen maar profijt van hebben.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws