Zelfreflectie | Mijn persoonlijkheidstype onder de loep Indespiegel

Zelfreflectie | Mijn persoonlijkheidstype onder de loep

Door Rein Steinkühler 09 juli 2019 | 15:18


Wie ben ik nou eigenlijk? Hoe zit ik in elkaar? Waarom gedraag ik me op een bepaalde manier? Allemaal vragen die in mijn zoektocht naar mezelf voorbij zijn gekomen. Een van de eerste keren dat ik enige vorm van een antwoord op deze vragen begon te krijgen was, nadat ik samen met de HR-manager van mijn toenmalige werkgever, een Enneagram had gemaakt. De uitkomst daarvan was zo herkenbaar dat ik het bijna schokkend vond. Tegelijkertijd gaf het me ook houvast. Eindelijk had ik een soort wetenschappelijke onderbouwing van mijn gedragingen en gevoelens gevonden. Dit keer bespreek ik de persoonlijkheidstest van 16personalities.
 
Het van oorsprong Engelse bedrijf achter deze persoonlijkheidstest claimt dat hun lezers zeggen dat de 16Personalitiestest zo accuraat is, dat het “een beetje eng” is. Dat enge gevoel van herkenning kan ik ergens wel plaatsen na mijn ervaring met het Enneagram. In totaal bestaat de test uit 60 stellingen waarbij je kan aangeven in hoeverre je het eens of oneens bent met de voorgelegde stelling. Uiteraard werkt het alleen als je de test zo eerlijk mogelijk invult. Toch bemerk ik bij mezelf af en toe de neiging om een sociaal wenselijk antwoord in te vullen. Dat op zich is al een interessante waarneming. Sommige stellingen zijn dan ook behoorlijk confronterend.

Als ik de vragen doorlopen heb, druk ik met een gevoel van stijgende nieuwsgierigheid op de grote groene knop met daarop ‘resultaten.’ Tot mijn grote verbazing val ik in de groep “Advocaten.” Een advocaat? Snelle, dure jongens met een uurtarief waar je van gaat duizelen. Als ik me ergens niet mee identificeer is het een kille advocaat die zonder gêne probeert recht te praten wat krom is. Klaarblijkelijk heb ik niet zo’n positief beeld van advocaten. Toch besluit ik mijn vooroordelen even te laten voor wat het is en de uitleg eerst tot me te nemen:

De “Advocaat” is zeldzaam en maakt minder dan een procent van de bevolking uit. Ze drukken echter toch een stempel op de wereld. Ze hebben een aangeboren gevoel voor idealisme en moraal, maar wat hen onderscheidt van andere idealistische persoonlijkheden is hun daadkracht en vastberadenheid – Advocaten zijn geen luie dromers, maar mensen die concrete stappen kunnen ondernemen om hun doelen te bereiken en blijvend een positief verschil kunnen maken. Ze hebben de neiging om het helpen van anderen te zien als levensdoel, maar terwijl mensen met dit persoonlijkheidstype boeiende reddingspogingen en liefdadigheidswerk kunnen doen, ligt hun echte passie in het tot de kern van de zaak komen, zodat anderen helemaal niet meer gered hoeven te worden.


Dat ik in de categorie zeldzaam wordt ingedeeld en blijkbaar een stempel op de wereld druk streelt mijn ego, maar zegt me nog niet zoveel. Met name de behoefte om anderen te helpen, en daarbij tot de kern van de zaak te komen, is voor mij herkenbaar. Van jongs af aan voel ik al de neiging om mensen in mijn omgeving te helpen. Mijn ouders die hulp nodig hebben, vrienden die een luisterend oor zoeken, collega’s op werk die vastlopen, op mij kunnen ze rekenen. Zelfs als dat ten koste van mezelf gaat. Tijdens mijn coachingsopleiding kwam ik erachter dat ik in coachingsgesprekken snel naar de kern toe wil. Ik hou er niet van om ‘om de hete brei heen te draaien.’ Dit met als doel om te zorgen dat de onderliggende problemen worden aangepakt en iemand zelf weer verder kan.
 
Bovendien beschik ik als Advocaat over een ‘zeer unieke combinatie van eigenschappen: hoewel ze met vriendelijke stem spreken, hebben ze uitgesproken meningen en zullen ze onvermoeibaar vechten voor een idee waarin ze geloven.’ Ik herken me zeker in het hebben van een uitgesproken mening. Als ik één keer in mijn hoofd heb dat iets op een bepaalde manier moet, laat ik me niet snel overtuigen om het anders te doen. Uiterlijk kan ik de ander het gevoel geven begrip te hebben. Van binnen zegt mijn ego dat ik toch wel gelijk heb en dat het uiteindelijk bewezen zal worden. Eerder schreef ik al een artikel over onrecht en mijn drang om te daartegen te vechten.

Advocaten vinden het makkelijk om contact met anderen te leggen en hebben een talent voor warm en gevoelig taalgebruik, het spreken in menselijke termen, in plaats van pure logica en feiten. Het is logisch dat hun vrienden en collega's ze relatief sociale persoonlijkheden vinden, maar ze zouden er goed aan doen te onthouden dat Advocaten tijd voor zichzelf nodig hebben voor ontspanning en opladen, en ze moeten niet teveel schrikken als ze zich plotseling terugtrekken. Advocaten besteden veel aandacht aan de gevoelens van anderen, en ze verwachten dat ook van anderen – soms betekent dit dat je ze een paar dagen met rust moet laten.

 
We komen steeds dichterbij de kern heb ik het gevoel. In mijn werk in de financiële sector heb ik met regelmaat lastige gesprekken met klanten moeten voeren. Ondanks de lastige inhoud lukte het me meestal om een vriendelijk sfeer te creëren, waardoor ik de informatie loskreeg die ik nodig had. Daarnaast participeer ik graag in sociale activiteiten. Tijdens zet ik mijn beste beentje voor. Achteraf voel ik me leeg en energieloos. Ik smijt letterlijk met energie. Dat komt ook door mijn gevoeligheid. In sociale settings voel ik vaak aan welke sfeer er hangt en wie er niet lekker in zijn vel zit. Als reactie daarop ga ik geforceerd de harmonie herstellen en trachten iemand op te peppen. Niet zelden ten koste van mezelf.
 
Zelfzorg is hierbij cruciaal. Zo concluderen ook de onderzoekers van 16personalities: ‘het is echter wel belangrijk dat de Advocaat ook eraan denkt voor zichzelf te zorgen. De passie van hun overtuiging kan ze goed voorbij het breekpunt brengen, maar als hun enthousiasme te ver gaat, kunnen ze zichzelf uitputten, gestrest raken en hun gezondheid verwaarlozen.’Tijdens en vlak na mijn burn-out kwam ik tot de conclusie dat ik ontzettend druk bezig was om het goed te doen voor anderen en met anderen rekening te houden. Ik was hierbij mezelf helemaal vergeten. Tegenwoordig leer ik steeds beter om keuzes te maken die helpend voor mezelf zijn. Soms voelt dat als egoïstisch zijn en alsof ik de ander teleurstel. Maar wat is eigenlijk erger dan jezelf teleurstellen?  

Dit wordt vooral duidelijk wanneer de Advocaat kritiek en conflictsituaties te verduren krijgt. Hun gevoeligheid dwingt ze alles te doen waar ze toe in staat zijn om deze schijnbaar persoonlijke aanvallen te ontwijken, maar wanneer de situatie onvermijdelijk is, kunnen ze vaak op een irrationele en niet-constructieve manier terugvechten.


Kritiek of feedback kon ik heel erg slecht verdragen. Ik zag het als een persoonlijke aanval en als een bevestiging van mijn eigen overtuiging dat ik toch niet goed genoeg was. Meer dan eens ging ik de persoon in kwestie negeren, straffen of terugpakken. Godzijdank heb ik inmiddels een constructievere manier gevonden om hiermee om te gaan. Ten eerste kan ik het los zien van hoe iemand als persoon over mij denkt. Ik kan een fout maken of iets niet handig doen. Dat betekent niet dat ik zijn algemene zin niet goed genoeg ben. Ook heb ik geleerd dat kritiek of feedback iets zegt over de persoon die het ventileert. Mogelijk heb ik pijn bij iemand geraakt en is het overlevingsmechanisme van deze persoon om mij daarvoor terug te pakken.
 
Bij het bespreken van de resultaten van de test noemen de makers ook andere personen die voldoen aan de beschrijving van het persoonlijkheidstype Advocaat. Om in een rijtje genoemd te worden met Nelson Mandela, Martin Luther King en Moeder Teresa is vleiend en tegelijkertijd ook een tikje ridicuul. Al met al kan ik me goed vinden in de resultaten van de test. Wat ik op basis van mijn antwoorden mis in de resultaten is mijn neiging tot perfectionisme. Ook deze test is blijkbaar niet perfect. Toch is het verbazingwekkend hoe veel we als mensen blijkbaar op elkaar lijken. Of ik dat nou eng of geruststellend vind weet ik zo nu nog niet. Wat voor persoonlijkheidstype ben jij eigenlijk?


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws