Inspiratie | Drie verschillende perspectieven op vergeving Indespiegel

Inspiratie | Drie verschillende perspectieven op vergeving

Door Rein Steinkühler 01 juli 2019 | 17:55


Onlangs werd ik tijdens mijn opleiding geconfronteerd met dit filmpje van Edith Eger. Zij heeft de holocaust overleefd en spreekt over vergeving van de verschrikkelijke dingen die ze mee heeft moeten maken. Het filmpje raakte me. Natuurlijk door het onvoorstelbare leed. Maar er was meer. Hetgeen me het meeste raakte was de manier waarop ze de nazi’s voor zichzelf vergeven heeft. Ondanks de pijn. Dat deed me denken aan mensen in mijn eigen omgeving die ik zou willen vergeven voor dingen die gebeurd zijn. Niet voor de ander, maar om lucht, liefde en ruimte voor mezelf te creëren. In dit artikel drie verschillende perspectieven op vergeving.
 
Eger vertelt ook hoe ze erin geslaagd is om de nazi’s te vergeven en wat het haar oplevert: ‘Er zijn andere overlevenden die niet willen vergeven omdat ze dan denken dat ze het verleden moeten vergeten. Vergeving levert mij juist iets op. Daarmee sta ik de nazi’s niet toe om mijn dagelijkse leven te controleren. Het betekent niet dat ik ze vergeef voor wat ze daadwerkelijk hebben gedaan. Daar heb ik de goddelijke kracht niet voor. Ik wil vrij zijn en dat deel van mijn leven vergroten. Elke gebeurtenis in ons leven biedt ons de keus of we slachtoffer of overlevende willen zijn.’
 
In zijn boek De andere wang gaat Willem van Leeuwen opzoek naar vergeving door met mensen in gesprek te gaan die pijnlijke dingen hebben meegemaakt door toedoen van een ander. Een interessante hoofdstuk is als hij voormalig profvoetballer Niels Kokmeijer bezoekt. Kokmeijer was ooit een talentvolle speler, maar werd in een wedstrijd finaal doormidden getrapt door een speler van de tegenpartij met als gevolg dat hij nooit meer kan voetballen. Als er iemand vol wrok moet zitten is hij het wel zo redeneert van Leeuwen: ‘Ik vraag hem of hij niet vreselijk boos is op Rachid Bouaouzan (de dader red.)? “Nee,” zegt hij. “Ik ben iemand die iets accepteert zoals het is. Terugkijken op iets wat je niet kunt veranderen ligt niet in mijn aard.” Als ik hem ongeloofwaardig aankijk, merkt hij op dat hij misschien wel een geluksvogel is dat hij zo is.’
 

‘Als je moed wilt zien,
kijk dan naar hen die
liefhebben in plaats van haten.
Als je dappere mensen wilt zien,
kijk dan naar hen die vergeven.’
 
(Bhagavad Gita)


Is vergeving dan een rationele daad vraag ik me af? ‘Kokmeijer heeft geen trauma overgehouden aan de onverbiddelijke mededeling dat hij nooit meer profvoetballer zou zijn. “Natuurlijk ben ik vanbinnen ontzettend verdrietig geweest, maar ik heb snel kunnen accepteren dat het nu eenmaal zo was.” Concluderend vraagt van Leeuwen zich af hoe iemand niet wrokkig kan zijn, maar desondanks de dader niet kan vergeven? Hij beantwoordt deze vraag zelf door te stellen dat Kokmeijer zijn ‘vijand’ als het ware onzichtbaar maakte en uit zijn leven gumde.’ Ook al legt hij niet duidelijk uit hoe hij dit deed, herken ik wel het overlevingsmechanisme.
 
Ondertussen heb ik ontdekt dat de manier waarop Kokmeijer omgaat met wrok en vergeving voor mij minder goed werkt. Lang genoeg heb ik mensen waartegen ik wrok koester uit mijn leven en gedachten proberen te bannen. Het unheimische gevoel bleef binnen in mij branden en kwam regelmatig weer oppoppen. Ik ben dus duidelijk opzoek naar handvatten op gevoelsniveau om écht te kunnen vergeven voor mezelf. Zonder te hoeven vergeten wat er is gebeurd om met de woorden van Eger te spreken. Een meer spirituele manier van omgang met vergeving wordt aangreikt door Jack Kornfield. Hij biedt ons tot slot in zijn boek De kracht van vergeven een meditatie aan om hen die ons kwaad hebben gedaan of gekwetst hebben te vergeven:
 

‘Ga makkelijk zitten met gesloten ogen en adem rustig en natuurlijk in en uit. Ontspan je lichaam en geest. Terwijl je kalm je adem naar het hartgebied richt, voel je alle hindernissen die je hebt opgeworpen en de gevoelens die je meedraagt, omdat je niet vergeven hebt. Ieder van ons is onrecht aangedaan. Stel je de manier voor waarop dit gebeurd is en besef dat dit werkelijk zo was. Voel het verdriet dat je uit het verleden meedraagt. Stel je open voor het loslaten van deze last door geleidelijk, als je er innerlijk klaar voor bent, vergiffenis te schenken. Reciteer:
 
Ik herinner mij de vele manieren waarop anderen mij hebben gekwetst of kwaad hebben gedaan, door angst, pijn, verwarring en boosheid. Ik heb deze pijn lang genoeg meegedragen. Ik schenk vergiffenis zoveel ik kan. Aan hen die mij kwaad hebben gedaan schenk ik vergiffenis. Ik vergeef jullie, ik vergeef jullie.

(foto: Wiki Commons/CC BY-SA 2.0)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws