Inspiratie | 10 boekentips die uitnodigen tot zelfreflectie Indespiegel

Inspiratie | 10 boekentips die uitnodigen tot zelfreflectie

Door Janneke den Hartogh 24 juli 2019 | 10:00


IndeSpiegel is een platform waar we schrijven over dingen die ons raken en die de lezer uitnodigen tot zelfreflectie. Voor mij hoort daar ook een rijtje boeken bij die mij gevormd hebben. Stuk voor stuk boeken die mij op hun eigen manier inspireren, inzicht geven en bewust maken.

1.     Trilogie van moeder aarde - Thea Beckman

Dit zijn mijn all-time lievelings boeken, waarschijnlijk heb ik ze alle drie minstens vijf keer gelezen en ik wacht nog steeds tot de kringloop ze in de schappen heeft staan. De boeken gaan over wereld na een fictieve derde wereldoorlog waarin er zoveel nucleair geweld is dat moeder aarde zich tegen de mensen keert. De ijskap om Groenland smelt en een warm en vruchtbaar Thule ontstaat dat alleen door vrouwen wordt geregeerd. Beckman schrijft over een land dat zachter, stoerder, gelijkwaardiger en eerlijker is dan hoe wij nu leven. Het even is back to basic, eigenlijk hoe ik graag zou leven. Geen vervuiling, wel verbinding tussen mens, dier en natuur.

2.     Vrij van gedachten - Jan Geurtz

Van deze schrijver heb ik meer boeken gelezen. Hij geeft mooi beschrijvend weer wat zijn proces is geweest in het vrij zijn van zijn hem soms overspoelende gedachten. Volgens hem is het geloof in onze gedachten de fundamentele oorzaak van ons lijden. Dit geloof zorgt ervoor dat we met onszelf, de ander en de wereld uit verbinding zijn. Hij legt uit wat je kunt doen om er mee om te gaan en hoe meditatie hem heeft geholpen. Als ik vastloop in mijn hoofd, pak ik zijn boek er altijd weer even bij.

3.     Het boek van vreugde - Desmond Tutu, de Dalai Lama en Douglas Abrams

Dit boek heb ik genietend in één adem uitgelezen. Wat een heerlijk boek. Aartsbisschop Desmond Tutu en zijne heiligheid de Dalai Lama zijn in gesprek met elkaar over hoe we vreugdevol kunnen leven ondanks de tegenslagen die we krijgen. Zij kijken terug op hun rijke levens vol intense ervaringen. De Dalai Lama spreekt over zijn vlucht uit Tibet en de ontberingen die hij mee maakte en Tutu spreekt over de Apartheid en de ongelijkwaardigheid. Zij delen hun wijsheid en levenservaring met ons met zo ontzettend veel humor, dat ik me vaak betrapte op gegrinnik tijdens het lezen.

4.     De moed van imperfectie - Brené Brown

Brené Brown zou ik stiekem mijn Guru willen noemen. In een eerder artikel liet ik ook een filmpje van haar zien. Dit boek heeft mij zo ontzettend geholpen om met humor naar mijn perfectionisme te kijken en er wat meer afstand van te nemen. Zalig! Ook haar boeken De kracht van kwetsbaarheid en Durf te leiden heb ik inmiddels in de kast staan.

Zomerlezen juni 2019

5.     Identiteit - Paul Verhaeghe

Voor een inspiratiedag tijdens mijn opleiding tot coach was Paul Verhaeghe uitgenodigd om een college te geven over identiteit. Het boek had ik toen nog niet gelezen. Hij besprak zelfrealisatie en de maakbaarheid van ons zelf. Hij daagde mij uit te kijken naar maar naar hoe ik mij verhoud met mezelf en tegenover de ander en juist niet wie ik ben en hoe ik mezelf beter kan begrijpen. Hij sprak zo vol passie en ik was onder de indruk van zijn zienswijze. Geen zelfhulpboek, eerder een filosofische benadering van de identiteit.

6.     De acht bergen - Paolo Cognetti

Rust, ruimte en natuur. In dit adembenemende boek neemt Cognetti de lezer mee naar het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar de jonge Pietro samen met zijn vriendje Bruno de eindeloze vlaktes en ruwe gebergtes verkent. De twee jongens verschillen enorm, maar hun gemeenschappelijke liefde voor de onstuimige natuur maakt ze onafscheidelijk. Mij overviel een gevoel van rust en ontspanning bij het lezen van dit boek. Tegelijkertijd draaide mijn fantasie overuren. Heerlijk om te lezen voor het slapen gaan en bij weg te dromen. Het gaf me ook een gevoel van verbondenheid met de plek waar we als mens misschien wel steeds verder van verwijderd raken: de natuur. Ook zijn volgende boek De buitenjongen is een absolute aanrader.

7.     Chocolat - Joanne Harris

Dit boek is om te smullen. Zalig is de liefde en het feminisme in dit boek. Het gaat over een nieuwe start in een vreemde omgeving. Over open minded zijn in een conservatieve setting. Voor mij staat het voor buiten je comfortzone kijken en verbinding maken met nieuwe manieren. Over het anders doen en over moedig zijn. En ze heeft hier trouwens nog twee minder bekende vervolgen op geschreven die ook verrukkelijk zijn

8.     Liefdesbang - Hannah Cuppen

Dit is een tijdje mijn bijbel geweest. Het gaat in over patronen die je ontwikkelt in de liefde. Over hoe dat resulteert in bindings- en verlatingsangst en wat dat doet met ons gevoel van bestaan. Toen ik op liefdesgebied in de war was heeft dit boek mij vele inzichten gegeven. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat ik me teveel had aangepast in het verleden en te weinig voor mezelf opkwam. Het valt een beetje in de categorie no-nonsense zelfhulpboek.

9.    YinYoga strech the mindful way - Kassandra Reinhardt

Geen leesboek, maar een praktische ‘welke-yoga-houdingen-zal-ik-vandaag-eens-doen.’ Haar youtubekanaal ‘Yoga with Kassandra’ volgde ik al een tijdje om zo nu en dan een yoga routine te doen. Ik vind haar heel prettig in hoe ze houdingen uitlegt en de rust die zij uitstraalde. Toen haar YinYoga boek uitkwam, heb ik het dan ook gelijk gekocht en ik gebruik het om me meer te verdiepen in de Yinhoudingen. Mijn YinYoga morning routine is door haar geïnspireerd.

10.    Get your guts - Hilde Bolt

Last but definitely not least. Hilde ontmoette ik tijdens mijn opleiding tot coach. Zij gaf het college lichaamsgericht coachen. Dit sprak mij zo aan dat ik besloot haar boek te kopen. Haar kennis en levenservaring staan beschreven, maar vooral wat je kunt doen om weer te leren luisteren naar jouw gutfeeling. Praktisch vertaalt zij dit naar wat jij zelf kunt doen om meer in verbinding met jouw lijf te zijn. Ik heb haar later gevraagd mij te coachen en ik heb veel van haar geleerd. 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws