Like ons!
Column | Over empathie en in verbinding zijn met elkaar

Indespiegel

Column | Over empathie en in verbinding zijn met elkaar

Onlangs zag ik twee filmpjes die ik graag wil delen. Filmpjes die mijn ogen wat verder openden en me lieten nadenken over hoe empathisch en in verbinding ik ben.

Dit filmpje van Brené Brown zag ik voor het eerst tijdens mijn opleiding tot coach en het raakte mij. Hoe simpel klinkt het, om naast iemand te staan en mee te voelen. Het verschil tussen sympathie hebben en echt vanuit compassie contact te maken met iemand. Ik betrap mezelf er op dat ik soms minder empathisch ben dan ik wil zijn. En dat het toch niet zo simpel is. Het is afhankelijk van mijn humeur en staat van zijn hoe ik op andere mensen reageer. Op zich natuurlijk helemaal prima.

Ik heb geleerd dat het heel belangrijk om eerst goed voor mijzelf te zorgen, dan kan ik er daarna veel beter voor anderen zijn. En toch lukt dat soms niet. Waarom? Ik denk omdat ik op de momenten dat ik niet lekker in mijn vel zit, het ook moeilijk vind om goed voor mezelf te zorgen. Ik eet slechter, beweeg minder, hang meer op de bank en ben dus eigenlijk minder in verbinding met mijzelf. En de les die ik leerde is dat als ik minder goed in verbinding ben met mijzelf, ik ook minder goed bij een ander kan zijn. Dus ben niet alleen empathisch naar de ander, maar vooral ook voor je zelf.

Toen zag ik dit fragment van Kim Helmus. Mijn collega stuurde mij dit door om aan onze studenten Social Work te laten zien. Het gaat over emoties, present zijn en omgaan met elkaar. Over het verschil tussen hen en wij. Ook dit demonstreerde mij heel mooi hoe belangrijk het is, omdat niet alleen er voor elkaar te zijn en om verbinding te maken, maar ook om te verdragen dat anderen verdriet hebben of andere emoties voelen en we daar ook mee kunnen zijn.

Uiteraard ben ik ook benieuwd of jullie dit herkennen en wat jouw mening is op dit onderwerp? Wat doen de filmpjes met jou?

(Foto: mijn hand en die van mijn moeder, op mijn pols compassie in het Sanskriet)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Populair

Naar boven