Like ons!
Column | De invloed van tijd en timing is gigantisch op ons leven

Indespiegel

Column | De invloed van tijd en timing is gigantisch op ons leven

Je staat er niet vaak bij stil, maar laatst besefte ik weer dat de invloed van timing en tijd gigantisch is op ons leven. René van der Gijp stipte het aan in het voetbalpraatprogramma Voetbal Inside nadat het ging over dat meisje dat in Antwerpen was vermoord nadat ze van haar fiets was getrokken.

Van der Gijp kan daar altijd op een voor hem typische maar boeiende manier over filosoferen. 'Dan denk ik, als ze nou vijf minuten later de fiets had gepakt', schetste de voetbalanalist, die graag ook over andere onderwerpen dan voetbal praat. En daar heeft Van der Gijp een sterk punt. Waarschijnlijk was er niks met haar aan de hand als ze vijf minuten later van huis was gegaan. Helemaal niks.

Er zijn mensen die daar nonchalant over doen, of onverschillig zeggen 'dat het leven zo is'. Maar ik vind dat je daar best wel eens stil bij mag staan. Feitelijk worden levens binnen luttele seconden 'beslist' en dat is eigenlijk behoorlijk tragisch te noemen. Hoe is dat in jouw leven? Is jouw leven ook besloten door enkele seconden?

Relatie

Als ik naar mijn eigen leven kijk dan zijn er een aantal belangrijke seconden geweest die veel invloed hebben gehad. Zo heb ik mijn ex op het treinstation ontmoet. We moesten dezelfde trein nemen. Wat als ik mijn portemonnee had vergeten en ik een trein later had genomen? Dan had ik niet vijf jaar van mijn leven met haar doorgebracht, dat mag wel duidelijk zijn.

Broertje

Voor mijn broertje draait het leven ook om enkele seconden. Hij kwam pakweg vijf jaar geleden met zijn hoofd tegen de brug, waardoor hij nu ernstige hersenschade heeft opgelopen en in een rolstoel zit. Zijn studie Geneeskunde heeft hij niet meer kunnen oppakken helaas, maar hij geniet tot bepaalde hoogte nog wel van het leven. 

Hij wilde iets uit een tas pakken, terwijl op dat moment de speedboot waar hij in zat onder een lage brug door ging in een kanaal ergens in Noord-Holland. Wat als hij 30 seconden later was gebukt en weer overeind gekomen? Dan was hij niet met zijn achterhoofd tegen die brug gekomen. Zo simpel is het. Niets meer, niets minder. Denk daar maar eens over na! (foto: Wiki Commons/CC BY-SA 3.0)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Populair

Naar boven