Interview | Het verlangen naar balans tussen online en offline Indespiegel

Interview | Het verlangen naar balans tussen online en offline

Door Rein Steinkühler 06 mei 2019 | 11:12


Eind 2018 besloot ik om het nieuwe jaar te beginnen met ruim een maand zonder smartphone. Daar schreef ik dit artikel over. Het verlangen om vaker offline te gaan blijkt bij meer mensen te leven zo ondervond ook ondernemer Daan Vennix van het bedrijf Versy. Dit bracht hem op het idee om 10 mei uit te roepen tot de Nationale Offline Dag. In de spiegel sprak met hem over dit verlangen en wat een betere balans tussen online en offline zijn voor ons kan betekenen.
 
Hoe is het idee voor het organiseren van de #NOD2019 bij je opgekomen?
Ik verwonder me al langer over de plek die bijvoorbeeld smartphones in onze maatschappij hebben ingenomen. Tijdens etentjes liggen vaak de telefoons op tafel. Laatst zat ik in de trein naast een gezin. De kinderen keken uit het raam en de ouders zaten de hele reis stilzwijgend naar hun smartphone te kijken. Ons telefoongebruik lijkt één van de meest voorname stressbronnen te worden. Mede daarom organiseer ik met mijn bedrijf zogenaamde TerugTrekkings waarbij mensen een week lang in de natuur verblijven zonder smartphone of ander afleidingsmiddel. De impact die dit op mensen heeft is elke keer weer waanzinnig.
 
Wat voor impact heeft dit op de mensen?
Het is vaak al een enorme stap voor mensen om hun smartphone in te moeten leveren. In de aanloop naar dit moment houdt het mensen al heel erg bezig en vragen ze zich bijvoorbeeld af wat het betekent om een aantal dagen niet bereikbaar te zijn. Daarnaast merk ik ook dat mensen er erg naar verlangen om een week geen afleiding te ervaren. Het moment van inleveren is dan uiteindelijk een bevrijdend moment.
 
Wat gebeurt er vervolgens?
Fysiek worden mensen geconfronteerd met hoe vaak ze onbewust naar hun broekzak grijpen om hun smartphone te pakken of te controleren of hij er wel zit. Bijna als een soort fantoompijn. Daarnaast zorgt het ontbreken van een externe prikkel ervoor dat mensen veel dieper hun eigen proces in kunnen gaan. Dit in combinatie met de natuur zorgt ervoor dat mensen veel meer in het moment kunnen zijn en zich gewaar worden van hun omgeving. Door bovenstaande ervaringen zie ik bij mensen een enorme zachtheid en openheid ontstaan die er weer voor zorgt dat persoonlijke thema’s die er echt toe doen gedeeld worden. Bovendien brengt het vaak antwoorden op vragen waar mensen mee op pad gaan.
 
Hoe heeft dit geleid tot de #NOD2019?
Ik vraag mezelf regelmatig af hoe ik meer mensen kan meenemen in wat een moment bewust offline zijn met je doet. Het doel is niet persé om iedereen 24 uur offline te krijgen, het is meer een middel. Ik vind het belangrijker dat mensen bewust worden van de keuze die je hebt om online of offline te zijn. Je kan zelf kiezen om je smartphone in de kast te gooien en dan moet je misschien de dag ervoor een routebeschrijving of de treintijden uitprinten. Hopelijk is het een eerste aanzet tot een kleine gedragsverandering.
 
Wat houdt de #NOD2019 precies in?
Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website en meedoen met de 24-uurs challenge en de dag offline doorbrengen. Er heeft zich een bedrijf aangemeld die een offline-wandeling organiseert. Een grote telecomaanbieder legt die dag zijn social-media uitingen stil. Medewerkers van weer een ander bedrijf zijn onderling offline voor elkaar en worden zo uitgenodigd om fysiek bij een collega langs te gaan.
 
Hoe ga jij zelf om met je smartphone?
Toevallig heb ik onlangs een nieuwe iPhone gekocht. Er zitten Apps op die verdomde handig zijn. Ik gebruik hem wel met aandacht voor een gezonde balans. Zo leg ik hem ‘s avonds in de kast met het geluid op stil. Als ik bijvoorbeeld voor de tv zit en hij ligt naast me op de bank, is de tv blijkbaar al niet prikkelend genoeg, want om de haverklap pak ik mijn smartphone om dingen te checken. Wanneer ik mijn kinderen ophaal van school laat ik mijn smartphone thuis liggen. Door hem fysiek op een andere plek te leggen sluit ik al veel prikkels uit. 

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

steinkuhler
7 May 2019 om 09:08

7/4.19

Goede start van de Dag
om zich te spiegelen en
niet te spijbelen............

nombroek
6 May 2019 om 22:11

Leuk stukje :)

Reageer


Meer nieuws