Makkelijker poepen: 'In hurkhouding ontspant je bekkembodemspier' Gezondheid

Makkelijker poepen: 'In hurkhouding ontspant je bekkembodemspier'

Door Sjoerd Valkering 24 juli 2020 | 16:28


Maag-darm-leverarts Daniel Keszthely geeft in gesprek met NU.nl een aantal tips om makkelijker de grote boodschap te doen op de wc. Twintig procent van de Nederlanders heeft weleens last van obstipatie.

Volgens Keszthely zijn er verscheidene oorzaken. Onder andere voeding. 'Vezels zorgen voor massa, stimuleren de darmbeweging en vormen voedsel voor de darmbacteriën. Eet dus voldoende volkoren producten, fruit, groente en peulvruchten', zegt de arts.

Daarnaast is niet te veel stilzitten ook een belangrijk onderdeel. Ook moet je voldoende vocht tot je nemen. Vandaar dat er tijdens een reis nog weleens problemen ontstaan. 'We drinken vaak niet genoeg water uit angst te moeten plassen. Bovendien zitten we lang stil in het vliegtuig of de auto, wat niet bevorderlijk is voor de darmmotoriek.'

De bekkenbodemspier is noodzakelijk om goed te kunnen poepen. Als mensen deze niet goed kunnen ontspannen, dan komen ze in de problemen. De overgang van een hurktoilet naar een zittoilet is niet stimulerend voor de stoelgang, zo stelt Keszthely.

'Dat komt doordat we op een onnatuurlijke manier zijn gaan poepen toen de Engelsen het moderne toilet in West-Europa introduceerden. In landen waar ze hurktoiletten hebben, hebben ze minder last van obstipatie. Dat komt doordat je in de hurkhouding automatisch een belangrijke bekkenbodemspier ontspant.'

Poepen als je moet poepen

Tot slot nog een finale tip van de arts. Als je moet, dan moet je gaan en niet ophouden. Dan kom je later in de problemen. 'Als je de ontlasting ophoudt, neemt de dikke darm er nog meer vocht uit op. Daardoor droogt de keutel in, wordt de ontlasting harder én slinkt. Daardoor neemt de aandrang af. Maar de volgende keer dat je aandrang krijgt, wordt het lastiger om hem eruit te krijgen. Met alle gevolgen van dien: obstipatie, maar ook een hoger risico op aambeien door persen.' (foto: Alexas_Fotos/Pixabay)

Video Midas Dekkers over poep en poepen


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws