Touwbrug moet meest bedreigde aap ter wereld redden Dieren

Touwbrug moet meest bedreigde aap ter wereld redden

Door Sjoerd Valkering 16 oktober 2020 | 12:00


Een door mensen gemaakte touwbrug moet een zeldzame aap in China gaan redden van uitsterven. Het gaat om de Hainangibbon, waarvan er nog 30 leven ter wereld in een bos op het Chinese Hainan Island.

De apen zijn bang om over de grond te bewegen en blijven daarom voornamelijk in de bomen slingeren. Het kappen van bomen heeft ervoor gezorgd dat sommige apen van elkaar geïsoleerd zijn. 

Men heeft ervoor gekozen om touwbruggen tussen de bomen te hangen zodat de Hainanggibbons elkaar kunnen blijven opzoeken. Wetenschappers concluderen in een artikel dat gepubliceerd is in Scientific Reports dat het experiment is gelukt en dat ze de brug gebruiken. 

De voorzichtige acrobaten gingen overigens niet meteen overstag. Volgens onderzoeker Bosco Pui Lok Chan van het Hainan Gibbon Conservation Project duurde het wel even voor de handige primaten overstag gingen. Na 176 dagen besloten ze dat het veilig genoeg was om de brug te gebruiken. Dat is te zien in onderstaande video.Chan benadrukt dat het bouwen van touwbruggen niet dé oplossing is voor de Hainanggibbon. Het is een korte termijn-oplossing. 'Het vinden van manieren om de randen van sommige bossen te herstellen zou een prioriteit moeten zijn', zegt Chan. Het project doet dit door bomen te planten. 'Dat is de meest duurzame en lange termijn oplossing voor het behoud van de apen', citeert National Geographic hem. 


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws