Verstrikte dwergvinvis door touw en plastic overleden Dieren

Verstrikte dwergvinvis door touw en plastic overleden

Door Sjoerd Valkering 14 oktober 2020 | 15:43


Een dwergvinvis van 7,5 meter is verstrikt geraakt in plastic en touw, daardoor aangespoeld en overleden. De walvis is aangetroffen op het strand van Spurn in Oost-Engeland. Volgens experts is het vrijwel zeker dat het dier is overleden door de verstrengeling in het afval. 

Rob Deaville van de Cetacean Strandings Investigation Programme (CSIP) tegenover de BBC: 'Het is een erg droevig geval. Ik heb nog nooit een walvis gezien die er zo slecht aan toe was'. De staart van het dier zat helemaal vast in touw, verpakking en ander plastic materiaal.

Door het vuil om de staart kon het dier niet meer duiken en eten, waardoor de walvis uiteindelijk is gestorven. 'Helaas is verstrikking een groot probleem voor sommige soorten walvissen', weet Deauville. 'Het is erg triest dat iets van 4 kg aan afval ervoor kan zorgen dat zo'n groot dier komt te overlijden.'

Deauville vermoedt dat het beestje erg veel heeft geleden voor het is overleden. 'Dit is waarschijnlijk de dunste dwergvinvis die ik in de afgelopen twintig jaar heb gezien'. Waarschijnlijk is hij 'na een langdurige dood' overleden.

De dwergvinvis valt onder de baleinwalvissen. In tegenstelling tot de tandwalvissen beschikken ze over baleinplaten in de bovenkaak. Daarmee filteren ze voedsel uit het water. De dwergvinvis kan 30 tot 60 jaar worden, heeft een gemiddelde lengte van 7,5 meter en leeft vaak solitair.  (foto: Kris Mikael Krister/ Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws