Kolibrie gaat in 'freeze-stand' om kou te overleven Dieren

Kolibrie gaat in 'freeze-stand' om kou te overleven

Door Sjoerd Valkering 12 oktober 2020 | 17:44


Wetenschappers hebben vastgesteld dat de zwarte glansstaartkolibrie een speciale truc toepast om de koude nachten in de Andes-gebergte te overleven. Het diertje gaat in een zogenaamde 'freeze-stand' om de vrieskou te overleven. 

De toestand is een soort van schijndood (suspended animation) waarbij het lichaamstemperatuur van het zes gram wegende diertje, dat gemiddeld 500 bloemen per dag bezoekt, zakt naar 3,26 graden Celsius. Dit is de koudste temperatuur ooit gemeten bij een zoogdier dat geen winterslaap houdt. 

'Ze zijn koud als een steen', ligt Blair Wolf, fysiologische ecoloog, van de Universiteit van New Mexico in Albuquerque. 'Als je niet beter zou weten, dan zou je denken dat ze dood zijn'. Door het heftig dalen van de temperatuur hoeft de kolibrie minder energie te verbranden en kan hij de kou makkelijker overleven.

Voordat ze in deze verdovingsstand gingen streken ze ergens neer, richtte ze hun snavels omhoog, plukten hun veren en stopten met bewegen. Hun temperatuur daalde van 40 graden overdag tot net boven het vriespunt. Bij de zwarte glansstaartkolibrie daalde de temperatuur het meest. Als de zon weer opkomt stijgt hun temperatuur met één graden per minuut. 

Overdag halen de energieke diertjes een hartslag van 1200 keer per minuut. Als ze in die 'freeze-stand' zaten, dan komen ze op 40 keer per minuut te zitten. 'Een weerzinwekkende daling', zegt Wolf. Hierdoor daalt hun energieverbruik met 95 procent. Door zo weinig energie te gebruiken kunnen ze op 5000 meter hoogte blijven. 'Een ongekende aanpassing'. (foto: David Baggins/Wiki Commons)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

sv
12 Oct 2020 om 17:46

Als wij onze hartslag verlagen, hebben we dan ook minder energie nodig?

Reageer


Meer nieuws