Een impala 'migreert' op zijn eigen wijze Dieren

Een impala 'migreert' op zijn eigen wijze

Door Sjoerd Valkering 09 oktober 2020 | 13:13


De migraties in de Serengeti zijn wereldwijd bekend. De dieren migreren om aan voedsel te blijven komen. Echter, het blijkt ook dat er dieren zijn die op een andere manier migreren. Zoals de impala, die zijn voedsel aanpast aan de omstandigheden. 

Herbivoren als de antilope, zebra en olifant moeten migreren om aan voldoende voedsel te komen. Anderzijds moeten ze ook voorkomen dat ze ten prooi vallen aan roofdieren. Graseters in de Serengeti migreren over grote afstanden om voldoende voedsel te eten zoals de wildebeest en de zebra.

Het is daarom bijzonder dat de impala, die niet migreert, toch zeer succesvol is in de Serengenti. Wetenschappers hebben middels een onderzoek duidelijk gemaakt waarom dat zo is. Dr Gareth Hempson van de University of the Witwatersrand legt het uit.

'De impala doet aan dieetmigratie', verduidelijkt Hempson. 'In het natte seizoen eten ze voornamelijk gras, terwijl ze tijdens het droge seizoen meer bladeren van bomen eten. Deze mix is van grote waarde, omdat bijvoorbeeld de kwaliteit van het gras veel hoger is in het natte seizoen. Daarnaast blijven bomen langer groen tijdens de droogte.' 

Het onderzoek van Hempson heeft uitgewezen dat een zogenaamde gemixte strategie, zoals de impala uitvoert, cruciaal is om zulke grote populaties als de migrerende dieren te bereiken. Dat betekent dat of een gemixte strategie nodig is of dat je moet migreren om grote populaties te bereiken. (foto: (Diego Delso/Wiki Commons)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws