Afrikaanse molrat verliest oriëntatie na verwijderen ogen Dieren

Afrikaanse molrat verliest oriëntatie na verwijderen ogen

Door Sjoerd Valkering 02 oktober 2020 | 16:42


Het heeft er alle schijn van dat de Afrikaanse Ansell molrat magnetische velden kan zien met hun ogen. Onderzoekers hebben, in een artikel dat is gepubliceerd in Journal of the Royal Society Interface, vastgesteld dat de molrat geen gangen meer naar het zuidoosten groef als ze hun ogen hadden verwijderd.

De ogen kunnen zwart en licht waarnemen, maar geen kleuren. Wetenschappers van de Universiteit van Duisburg-Essen hebben in het onderzoek het gedrag van tien molratten met verwijderde ogen vergeleken met tien andere molratten. Het bleek dat de eerste groep niet meer richting het zuidoosten heeft groef in het experiment. 

Magnetoreceptie, zoals het heet als dieren magnetische velden kunnen waarnemen, is ook al bij andere dieren vastgesteld. Onder andere honden zouden hiervan gebruik maken om de weg naar huis te oriënteren. Er is zelfs een onderzoek geweest waarbij honden op de noord-zuid-lijn zouden poepen. Ook van vogels wordt vermoed dat ze gebruik maken van de noord-zuid-as om trektochten te voeren. De poolvos zou ook magnetische velden gebruiken om in de sneeuw te duiken naar een prooi. (foto: Free-Photos/Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws