Westnijlvirus voor het eerst in Nederland aangetroffen Dieren

Westnijlvirus voor het eerst in Nederland aangetroffen

Door Sjoerd Valkering 16 september 2020 | 11:24


In de regio Utrecht is een grasmus aangetroffen die het westnijlvirus bevat. Het RIVM meldt dat het de eerste keer is dat het virus, dat momenteel onder andere actief is in Zuid-Spanje, in Nederland is aangetroffen. 

Het is een virus dat vooral bij vogels wordt aangetroffen en door muggen wordt overgebracht. Mensen worden doorgaans niet ziek van het virus. Ongeveer 80 procent krijgt helemaal geen klachten, 20 procent krijgt griepachtige klachten of koorts. Heel soms leidt een infectie tot ernstige neurologische klachten.

Doden in Spanje

In Spanje zijn recentelijk vier mensen overleden door het westnijlvirus. Een 87-jarige vrouw is overleden in Puerto Real in de zuidwestelijke provincie Cadiz. Dit is het laatste dodelijke slachtoffer. In de omgeving van Sevilla zijn drie andere ouderen overleden. 

Grasmus

Een grasmus is een broedvogel die in april arriveert en in het najaar weer naar Afrika trekt. Het RIVM vermoedt dat de grasmus het virus in Nederland heeft opgelopen omdat het ook hier is getest.

Muggen

Naast vogels hebben vooral paarden last van het virus, dat onder andere wordt verspreid door de tijgermug, dat eitjes legt in autobanden. Vooral warmere klimaten hebben last van het virus. Dit komt omdat de belangrijkste muggen die het virus overdragen, zoals de tijgermug, vooral in warmere streken leven.

De tijgermug is in 2005 voor het eerst in Nederland vastgesteld. Het is niet duidelijk of het een blijvende exoot is. In Limburg is in augustus nog een tijgermug aangetroffen

Voorlopig is het nog te koud voor deze muggen om echt problemen in Nederland te veroorzaken. Echter, met de opwarming van de aarde en de globalisatie (een tijgermug kan meereizen in een vliegtuig) neemt de kans wel toe dat deze muggen voor overlast gaan zorgen in de toekomst. (foto: No-longer-here/Pixabay)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws