Tot 48 soorten gered door bewaren van biodiversiteit Dieren

Tot 48 soorten gered door bewaren van biodiversiteit

Door Sjoerd Valkering 10 september 2020 | 13:20


Wetenschappers concluderen dat door het ingrijpen om de wereldwijde biodiversiteit (UN Convention on Biological Diversity, 1993) te beschermen de afgelopen jaren tot 48 soorten zijn gered van uitsterven. Het gaat om zoogdieren en vogels. 

Onder andere de Iberische lynx, de Californische condor en de dwergzwijn zouden zijn uitgestorven als ze niet opnieuw geïntroduceerd zouden zijn sinds 1993, zo melden onderzoekers van de Newcastle University en BirdLife International.

Sinds 1993 zijn vijftien zoogdieren en/of vogels uitgestorven, maar 28 tot 48 soorten zijn gered. Onder ander de Puertoricaanse amazone is van uitsterven voorkomen. Er waren in 1973 nog dertien papegaaien in het wild, maar een herintroductieprogramma op de Caribische Eilanden heeft het voorbestaan gered van de vogels. 

In Mongolië leven 760 Przewalski’s paarden in het wild. De soort, die deze week voor het eerst is gekloond, was in 1960 bijna uitgestorven. Dr. Stuart Butchart, initiatiefnemer van het onderzoek namens BirdLife International, zegt tegen The Guardian dat de resultaten laten zien dat dat ingrijpen nodig is 'om een gezonde planeet te behouden'. 

Goed nieuws op slechte dag

Het positieve nieuws komt op dezelfde dag dat een rapport van het WWF laat zien dat dierenpopulaties over het algemeen met 68 procent zijn afgenomen sinds 1970. Dit komt door overconsumptie, ontbossing, bevolkingsgroei en intensieve veehouderij. (foto: Californische condor, door Navajo Bridge/Wiki Commons)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws