Meerval bezig aan opmars in Nederland Dieren

Meerval bezig aan opmars in Nederland

Door Sjoerd Valkering 07 september 2020 | 12:21


In de toekomst moeten vissers niet gek opkijken als ze een meerval aan de lijn krijgen in Nederlandse wateren. De grote zoetwatervis is bezig aan een opmars in Nederland, zo meldt visbioloog Frank Spikmans van kennisorganisatie RAVON.

'Eindelijk eens een inheemse vissoort waar het goed mee gaat', zegt hij in gesprek met NPO Radio1. Tot 25 jaar geleden was de vis alleen te zien in de Westeinderplassen/Haarlemmermeerpolder, maar tegenwoordig moet je een meerval tegen kunnen komen bij de grote rivieren. 

De opkomst heeft onder andere te maken met de stijging van de temperatuur. Het oppervlaktewater is de afgelopen eeuw zeker drie graden warmer geworden. Dit komt dichter bij de ideale temperatuur voor de meerval. 'Voor voortplanting is een graadje of 22 ideaal. Dat doen ze meer in de zomer', licht Spikmans toe in het programma Vroege Vogels

Een meerval kan erg groot worden en is daarmee de grootste predator in de Nederlandse wateren. Vorig jaar werd een meerval van 2,36 meter gevangen in de Oude IJssel bij Gendringen. Het nachtdier voedt zich met van alles, van vogels (meerkoet, fuut, meeuw, aalschover) tot aan kleinere vissen en dieren als kikkers, kreeften en woelratten. De meerval is nagenoeg blind en jaagt door gebruik van zijn geurzintuigen. 

Sportvissers zijn bang voor een plaag, omdat de meerval weinig vijanden kent. 'Er is zeker sprake van een verandering als zo'n toppredator aan het systeem wordt toegevoegd', erkent Spikmans het gevaar. 'Beroepsvissers zijn bang dat al hun paling, baarzen en snoekbaarzen worden opgegeten. Dat kan ik me wel voorstellen. Maar vanuit de ecologie beschouw ik dit meer als een interessante ontwikkeling. Wat gaat de opmars van de meerval doen met de visstand?' (foto: Clenex/Pixabay)

Item over meervalopkomst in Nederland (NOS)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws