Geen verklaring voor massale sterfte butskoppen in Europa Dieren

Geen verklaring voor massale sterfte butskoppen in Europa

Door Sjoerd Valkering 27 augustus 2020 | 15:08


In Europa zijn op diverse plaatsen dode butskoppen aangespoeld. Vorige week ging het om zeven dode butskoppen aan de Ierse kust. Ook in Roggenplaat (Oosterschelde), Wenduine (België) en in Lowestoft en Portsmouth (beide Engeland) zijn dode walvissen aangespoeld.

De butskop behoort tot de spitssnuitdolfijnen. Naast de dode dieren zijn ze ook plotseling gezien in kustwateren. Onder andere in de haven van Glasgow en in de Oosterschelde in Nederland. De kans is niet groot dat deze dieren overleven.

Normaliter leven butskoppen in diepe wateren waar ze op twee tot drie kilometer diepte jagen op reuzeninktvissen. In de Oosterschelde, dat tientallen meters diep is, vindt je deze prooidieren niet. 

Ook durven ze niet zo goed door de Oosterscheldekering te zwemmen. Dat vinden ze spannend. 'Bruinvissen zie je wel naar binnen zwemmen, maar eigenlijk nooit naar buiten zwemmen. Een bultrug heeft dat wel een keer gedaan, maar die zijn avontuurlijker dan bijvoorbeeld butskoppen. Dat zijn schuwe dieren', licht Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn aan NU.nl toe. (foto: Robert Hamilton/Wiki Commons)

Video: Butskoppen in OosterscheldeTags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws